Vier mensen in verdenking gesteld in Avrox-onderzoek: werd ons land opgelicht bij miljoenenaankoop van mondmaskers?

In het onderzoek naar de aankoop van mondmaskers bij Avrox zijn vier mensen formeel in verdenking gesteld. Eind april vorig jaar bestelde de federale overheid bij Avrox 15 miljoen mondmaskers. Maar omdat er vragen waren bij het bedrijf opende het parket een onderzoek. Het parket kan enkel meegeven dat er nu vier verdachten formeel in verdenking zijn gesteld voor valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. 

Met de slagzin "een mondmasker voor elke Belg" bestelde de regering-Wilmès in april vorig jaar 15 miljoen mondmaskers bij het Luxemburgse bedrijf Avrox. Maar al snel werden (onder meer door andere bedrijven) vragen gesteld bij het bedrijf, de toplui, en de documenten op basis waarvan de aanbesteding werd binnengehaald. Het parket opende daarop een onderzoek, nadat ook de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie een proces-verbaal had opgesteld.

In mei van dit jaar werden er verschillende huiszoekingen gehouden in een aantal Europese landen. Ook de topman van Avrox werd al eens opgepakt. Vandaag blijken er vier verdachten in verdenking te zijn gesteld door de onderzoeksrechter. "In dit stadium van het gerechtelijk onderzoek kan ik bevestigen dat vier personen in verdenking gesteld werden voor feiten van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen", zegt parketwoordvoerster Sarah Durant. 

Met de inverdenkingstelling gaat de onderzoeksrechter ervan uit dat er op dit moment voldoende aanwijzingen zijn dat de vier zich mogelijk zouden schuldig gemaakt hebben aan valsheid in geschrifte, oplichting en witwaspraktijken. Indirect lijkt het gerecht er dus vanuit te gaan dat ons land mogelijk opgelicht werd door Avrox. Wie de vier verdachten zijn, en wat hun rol is, is niet duidelijk. 

BEKIJK - Een reportage uit "Het journaal" van 25 februari 2021 over de mogelijk schadelijke stoffen in de mondmaskers van de overheid:

Videospeler inladen...

Meest gelezen