Belga

Oudenburg voert hoogste leegstandsbelasting uit de regio in: "Extreem hoge heffing om tot verkoop of renovatie te dwingen"

Oudenburg wil af van leegstaande panden. Dat wil het doen met een zware leegstandsbelasting. "Sommige eigenaars zijn zo hardleers, dat we ze met een extra hoge belasting tot verkoop of verbouwing willen aanmanen."

"Het is voor niemand aangenaam om naast een leegstaand pand te wonen", begint burgemeester Anthony Dumarey (Open VLD). "En daarom hebben we bij het begin van de legislatuur al beslist om leegstand absoluut aan te pakken. We hebben een belasting op leegstand ingevoerd van 2.000 euro per jaar dat het pand al leegstaat." Dus voor een huis dat 10 jaar leegstaat, kwam dat neer op 20.000 euro. Het aantal leegstaande panden ging van 19 naar 12. 

Belasting nog opvoeren

"Maar dat is nog te veel", zegt de burgemeester. Daarom voert Oudenburg de leegstandsbelasting nu op: voor de eerste 5 jaar dat een pand leegstaat, is het nog altijd 2.000 euro per jaar leegstand, maar vanaf het zesde jaar komt er 5.000 euro per jaar bij. Dus voor een woning die 10 jaar leegstaat, komt dat al neer op 35.000 euro." 

"Dat is een zeer hoog bedrag", beseft burgemeester Anthony Dumarey. "Door de leegstandsbelasting zo hoog te maken, hopen we eigenaars nu echt tot verkoop of renovatie te dwingen. Want wij vinden het absoluut niet kunnen dat een woning 10 jaar leegstaat."

Meest gelezen