Radio 2

José Reynaert, oudste nog levende ex-speler van Club Brugge, viert honderdste verjaardag

José Reynaert is met zijn 100 jaar de oudste voormalige speler van Club Brugge die nog in leven is. De man uit Beernem kwam in 1937 op Olympia terecht. Hij was toen 17.

De man uit Beernem viert zijn honderdste verjaardag. Hij hoort niet meer zo goed, maar vertellen kan José Reynaert als de beste. Zeker over zijn voetbalverleden. "Op een dag kwam iemand van Club Brugge naar mijn oudere broer Lionel kijken bij SC Beernem, waar ik ook speelde. Maar ik mocht uiteindelijk een contract tekenen. Ik was toen zeventien jaar oudé, lacht hij.

Hij speelde bij Club Brugge in vooroorlogse tijden, dat betekent ook een loon dat niet te vergelijken is met nu: “De ploeg verdiende dan 300 Belgisch frank wanneer ze wonnen, 200 frank voor een gelijkspel en 100 om te verliezen. Maar omdat ik nog geen 18 jaar was hebben ze dat geld op mijn spaarboek gezet. De anderen kregen dus hun 300 franken in hun handen!”, vertelt hij lichtjes opgewonden.

Speciaal truitje

Reynaert speelde tot 1947 bij Club Brugge en is al een vijftiental jaar de oudste nog levende oud-speler van de eerste ploeg. Vrijdag werd hij uitgenodigd in het Jan Breydelstadion waar hij een gepersonaliseerd truitje met het cijfer 100 kreeg overhandigd. "Dat deed mij toch wel iets", zegt hij. "In het Jan Breydelstadion heb ik uiteraard nooit gespeeld. Wij speelden nog in De Klokke, het toenmalige stadion van Club Brugge."

Straks speelt Club Brugge het belangrijke duel tegen Paris Saint Germain in de Champions League. Reynaert zal zeker kijken, maar zijn pronostiek is nogal pessimistisch: “Ze verliezen met 2-0”, zegt hij zeker van zijn stuk. 

Radio 2

Meest gelezen