foto stad Gent

Overpoort 2.0: vanaf januari komen er tijdelijke banken als voorsmaakje van definitieve heraanleg in mei

De Overpoortstraat in Gent krijgt vanaf eind januari tijdelijke banken die de terrassen zullen afscheiden van de straat, en de rijweg smaller zullen maken. Het is een voorsmaakje van de definitieve heraanleg die start vanaf midden mei: het verkeer zal erna enkel nog de stad kunnen uitrijden, en er komen ook meer fietsstallingen en meer groen. Gent wil de populaire uitgaansbuurt zo een nieuw elan geven. 

In oktober 2019 raakte bekend dat de stad Gent 1 miloen euro uittrekt voor de heraanleg van de Overpoortstraat, het hart van de Gentse studentenbuurt. Hoe die er in de toekomst dan zou gaan uitzien was 2 jaar geleden nog een groot vraagteken, vandaag hebben de plannen een concrete vorm gekregen. 

Banken als test

Vanaf eind januari 2022 komen er banken die de terrassen afscheiden van de straat en de rijweg smaller zullen maken, tot een breedte van 6 meter. Voetgangers zullen er ook op de rijweg mogen, omdat de Overpoortstraat een erfzone wordt. Er worden ook fietsenstallingen bijgeplaatst en de zone aan het Liberaal Archief wordt een groene verblijfszone.

foto stad Gent

Complete make-over vanaf mei 2022

Vanaf de tweede helft van mei 2022 starten de werken voor de definitieve heraanleg van de Overpoortstraat, tegen de start van het academiejaar 2022-2023 moeten ze klaar zijn. Er komt meer ruimte voor terrassen, drempels worden weggewerkt voor betere toegankelijkheid, er komt meer groen in de straat en er komen zones voor laden en lossen. Verkeer zal enkel nog staduitwaarts door de Overpoortstraat kunnen.

Meest gelezen