Kathleen Nuyts met haar paard dat moest afgemaakt worden.
Kathleen Nuyts

Petitie tegen prikkeldraad na zwaar ongeval met ruiter en paard in Vorselaar

Op nog geen twee dagen tijd hebben al meer dan 300 mensen een petitie getekend voor een verbod op prikkeldraad. De aanleiding is een zwaar ongeval van een ruiter in Vorselaar. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. De ruiter, Kathleen Nuyts uit Grobbendonk, ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Haar paard liep zo'n ernstige verwondingen op door de prikkeldraad, dat de dierenarts het liet inslapen. 

Kathleen Nuyts was zaterdag op wandel met haar paard Glowie, toen het in Vorselaar een stuk prikkeldraad rond een weide raakte. Daarop sloeg het dier op hol. Omdat de prikkeldraad vasthing in het been van het dier en niet afbrak, wikkelde een lang stuk zich helemaal rond het been van het paard. Dat bleek uiteindelijk zo zwaargewond - de draad sneed tot op het bot - dat de dierenarts geen andere keuze zag dan het dier uit zijn lijden te verlossen.

Schrikdraad is veiliger dan prikkeldraad want die is meer zichtbaar en breekt bij een zware impact

Ruiter Kathleen Nuyts

Nuyts verblijft voorlopig nog in het ziekenhuis omdat ze ook zware verwondingen opliep.  Ze pleit ervoor om prikkeldraad te vervangen door schrikdraad, waar stroom op gezet wordt. Die breekt ook meteen bij een zware impact en is dus veiliger, zegt ze. "Een dier wordt onmiddellijk gewaar dat er stroom op zit en dan komen ze er niet aan. Die draden zijn ook meer zichtbaar, ze zijn breder en gekleurd, wat bij prikkeldraad niet het geval is. Dus een paard ziet prikkeldraad niet."

Haar oproep viel niet in dovemansoren en een kennis startte een petitie online. Die werd zondag gelanceerd en vandaag (dinsdag) hebben al meer dan 300 mensen hun handtekening eronder gezet. "In Nederland hebben ook al mensen gevraagd om prikkeldraad te verbieden. We gaan zeker eerst contact opnemen met de burgemeesters in de regio, maar willen dit ook aankaarten bij de hogere overheden."

Meest gelezen