Videospeler inladen...

BEKIJK - Vorige regering blikt terug op coronabeleid: "PowerPoint-persconferentie was communicatiefout"

De persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad waar met een PowerPoint de coronaversoepelingen werden voorgesteld, was "een communicatiefout". Dat zegt toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) vanavond in "Op slot" op Canvas, een nieuwe reeks over de coronacrisis. "Het was een hele slechte performance."

Vanavond start op Canvas "Op slot", een reeks waarin zes kleine en grote ondernemers worden gevolgd in hun poging door de coronacrisis te komen. Naast die ondernemers komen ook de politiek verantwoordelijken aan bod, die de samenleving het voorbije anderhalf jaar meerdere keren ook letterlijk op slot moesten doen.

Even terug naar vrijdag 24 april 2020. Na enkele weken van een harde lockdown is er stilaan beterschap in zicht. De Nationale Veiligheidsraad - die toen nog de beslissingen rond de coronamaatregelen nam - komt met een heuse exitstrategie. Het was een moeilijke bevalling, want pas om 22 uur kwam er een persconferentie. Een persconferentie met verschillende fases - herinner je 1a en 1b - én een lijvige PowerPoint. 

"We wilden alle informatie daarin steken. Daardoor zat er gewoon te veel informatie in", zegt toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) daarover. Pieter De Crem, toen minister van Binnenlandse Zaken voor CD&V, is scherper. "Een communicatiefout", noemt hij het. "Daarmee is schade toegebracht aan het imago van een regering die krachtig werkt. Het was een slechte performance."

Bekijk hier hoe de politieke hoofdrolspelers terugblikken op de bewuste persconferentie:

Videospeler inladen...

De politici getuigen in de aflevering van vanavond ook over hoe het coronavirus hen in snelheid nam en een lockdown zo onvermijdelijk werd. "Een maatschappij op slot doen, is makkelijker dan ze daarna voorzichtig en geleidelijk weer te openen", zegt Vlaams minister-president Jan Jambon daarover nog in de uitzending. 

Daarnaast komen ook de ondernemers aan het woord. Van een lunchbar in Mechelen, over een cinema in Gent, tot de muziekgroep Portland, die net voor corona op de drempel van de grote doorbraak stond. De groep kreeg het financieel lastig, maar ook mentaal werd het lastig. "Toen het te lang begon te duren, waren we wel bezorgd over onze toekomst. Wij leven voor muziek, hé”, zegt frontman Jente Pironet.

De aflevering is vanavond om 21.20 uur te zien op Canvas of op VRT NU.

Meest gelezen