Een blik op de kamer waarin Biden zich tijdens het gesprek bevond.
AFP or licensors

Biden waarschuwt Poetin voor economische en andere sancties als situatie aan grens met Oekraïne uit de hand loopt

De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin hebben 2 uur lang een videogesprek gehouden over de situatie aan de Russisch-Oekraïense grens. Volgens het Witte Huis heeft Biden Poetin gewaarschuwd voor strenge economische sancties als de crisis uit de hand loopt. Hij bevestigde de integriteit van het territorium van Oekraïne en riep op de spanningen langs diplomatieke weg te ontzenuwen.

Als de situatie in Oekraïne escaleert, dan zullen er gevolgen zijn. Daarvoor heeft de Amerikaanse president Joe Biden gewaarschuwd tijdens het onderhoud dat hij vandaag met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin had, meldt het Witte Huis. De twee hebben zowat 2 uur met elkaar gepraat via een videoconferentie.

Nog heeft Biden "de diepe bezorgdheid van de Verenigde Staten en onze Europese bondgenoten" geuit over het conflict, klinkt het nog. Tegelijkertijd maakte hij duidelijk dat "in het geval van een militaire escalatie, de Verenigde Staten en onze bondgenoten zullen reageren met krachtige economische en andere maatregelen".

Volgens het Witte Huis heeft Biden ook herhaald dat hij pleit voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne. Hij riep tot slot op tot een de-escalatie van het conflict en vroeg om de crisis via de diplomatieke weg op te lossen.

Vladimir Poetin heeft "het groeiende militaire NAVO-potentieel aan de grenzen van Rusland" aan de kaak gesteld. Hij eiste ook garanties dat het bondgenootschap zich niet naar het oosten zal uitbreiden.

De Russische media gaven al enkele beelden vrij van het begin van het gesprek:

Videospeler inladen...

Troepen aan de grens

Rusland heeft aan de grens met Oekraïne de voorbije weken tienduizenden militairen en zwaar militair materieel verzameld. Rusland houdt vol dat het om een oefening gaat, en zegt dat het het recht heeft om militairen op eigen grondgebied in te zetten en te stationeren waar het dat wil.

Rusland beweert dat het alleen garanties wil dat Oekraïne nooit lid zal worden van het westerse militaire bondgenootschap NAVO. Ook is Rusland gekant tegen de plaatsing van NAVO-raketten en -afweersystemen in buurlanden zoals Polen. 

Dat er nu een direct (video)gesprek tussen de twee presidenten plaatsvond, toont aan dat de Verenigde Staten bezorgd zijn, zegt Ria Laenen, docent Russische politiek aan de Leuvense Universiteit: "Voor Poetin is dit iets dat hij heel erg wilde (zo'n rechtstreeks gesprek, red.). Poetin kan op die manier duidelijk maken dat Rusland een wereldspeler is die een grootmacht is."

BEKIJK - Wat is er juist aan de hand in Oekraïne en wat staat er op het spel? Deze reportage van "Terzake" legt het je helder uit:

Videospeler inladen...

Sancties

Voor het gesprek begon, had de Amerikaanse president Biden het al over "zware economische sancties". Medewerkers van het Witte Huis lieten daarbij niet na om verschillende mogelijkheden voor te stellen: een verbod aan buitenlandse investeerders om samen te werken met Russische banken, of een verbod op het kopen van Russische leningen, tot en met het verbod aan Russische bedrijven om op de Amerikaanse of Europese markt actief te zijn. 

Een stapje verder zou zijn dat Russische banken geheel of gedeeltelijk worden afgesloten van het internationale geldverkeer. Dat zou internationale handel met Rusland bijna onmogelijk maken.

Dat president Biden in eerste instantie verwijst naar economische strafmaatregelen wil zeggen dat de VS niet van plan is om Oekraïne grootschalig militair bij te springen. Oekraïne is geen lid van de NAVO.

"Het is niet duidelijk wat Poetin van plan is met die Russische troepen aan de grens van Oekraïne. Maar dat is nu net het brinkmanship van Poetin. Een beleid gevaarlijk dicht tegen de escalatie, om net aan het einde toe te geven. Een onderhandelingstactiek dus. Maar we weten het niet", aldus Laenen. "De uitbreiding van de NAVO blijft echt een rode lijn voor Moskou", zegt ze. "Tegelijk wordt die rode lijn door Rusland wel wat opgerokken; Poetin eist nu dat er geen anti-raketsysteem mag komen in Oekraïne."

BEKIJK - Regio-expert Rusland Ria Laenen en professor Amerikaanse politiek Bart Kerremans bespreken de situatie en het onderhoud tussen Biden en Poetin vandaag in "Terzake":

Videospeler inladen...

Overleg met Europese bondgenoten

Biden had gisteravond al een videoconferentie met de leiders van de vier belangrijkste Europese mogendheden: het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Italië. Ze bespraken de troepenontplooiing van Rusland, nabij de grens met Oekraïne. De vijf landen zeggen dat Rusland de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne moet respecteren en ze roepen Poetin op om het conflict niet verder op de spits te drijven. Na het gesprek met Poetin, is nieuw overleg met die 5 gepland, liet het Witte Huis weten.

Heel wat Europese landen in Oost-Europa, maar even goed Duitsland, zijn erg afhankelijk van Russisch gas. Rusland weet dat Europa met de winter voor de deur Rusland niet te hard kan aanpakken, omdat Berlijn anders in de kou komt te staan.

BEKIJK: De Oekraïense president Zelensky kwam recent in legeruitrusting zijn troepen een hart onder de riem steken.

Videospeler inladen...
Russische troepenbouw bij Oekraïne

Jan Balliauw: "Er wordt terug gesproken en dat is goed. Het gevaar bij dergelijke escalaties is, dat bij het minste misverstand de zaak helemaal uit de hand kan lopen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen