RVD - Frank Ruiter

Nederlandse prinses Amalia blaast 18 kaarsjes uit, wat ligt er op haar bord nu ze meerderjarig is?

De Nederlandse prinses Amalia wordt vandaag 18 jaar. Tijd voor een feestje, al krijgt ze er als meerderjarige prinses toch een aantal verantwoordelijkheden bij. Zo is ze vanaf nu bijvoorbeeld de wettelijke troonopvolgster van de Nederlandse troon, mocht er iets met haar vader, koning Willem-Alexander, gebeuren.

18 jaar worden is voor iedereen een speciale verjaardag: je bent meerderjarig en wordt in het algemeen als "volwassene" beschouwd. Het is niet bekend hoe de Nederlandse prinses Amalia haar verjaardag zal vieren, maar zeker is wel dat haar verjaardag niet alleen bestaat uit taart eten en cadeautjes uitpakken. Haar leven als meerderjarige zal nu meer in het teken staan van haar toekomstige rol als koningin van Nederland. 

Een koninklijke waslijst

De eerste grote verandering: Amalia is nu officieel troonopvolgster als haar vader, koning Willem-Alexander, zou overlijden of afstand zou doen van de troon. "Zolang ze minderjarig was, was het via de wet zo geregeld dat haar moeder, koningin Máxima, of prins Constantijn in dat geval zou optreden als regent(es), tot het moment dat Amalia 18 werd", zegt Peter Rehwinkel, Nederlands staatsrechtdeskundige, tegen NOS.

Amalia gaf wel al aan dat ze pas een voorbereidend programma voor koningschap zal volgen als ze klaar is met studeren.

Ten tweede heeft de prinses stemrecht gekregen nu ze meerderjarig is, net zoals elke Nederlander. Toch zullen we haar niet snel in een stembureau zien verschijnen, want Amalia heeft al aangegeven dat ze geen gebruik zal maken van dat recht om te stemmen. Ze volgt hiermee het voorbeeld van haar vader en oma, die ook niet gaan stemmen. Op deze manier willen ze neutraal blijven.

Zolang ze minderjarig was, waren koningin Máxima of prins Constantijn de troonopvolgers

Peter Rehwinkel, Nederlands staatsrechtdeskundige
Prinses Amalia in 2011 met haar ouders en haar twee zussen, Alexia en Ariane

Een derde puntje dat Amalia mag toevoegen in haar agenda nu ze meerderjarig is: ze krijgt "van rechtswege" zitting in de Raad van State, het hoogste adviesorgaan van Nederland. Dat betekent niet dat ze lid wordt van de Raad, maar enkel dat ze mag deelnemen aan de ceremoniële vergadering en ook aan de afdeling Advisering. "Zo kan ze kennis opdoen over wetgeving en het staatsrecht", zegt Rehwinkel tegen NOS. "Dat helpt haar om zich voor te bereiden op haar toekomstige taak als koningin."

Het laatste dat verandert voor de prinses is eerder een cadeautje, al heeft ze besloten dat niet uit te pakken. Vanaf haar 18 jaar heeft Amalia recht op een toelage van de Nederlandse staat van maar liefst 1,6 miljoen euro per jaar. In juni gaf ze aan hier voorlopig afstand van te doen zolang ze nog studeert. De prinses zei dat ze zich daar "ongemakkelijk" bij voelt en het geld niet wil zolang ze er geen tegenprestatie tegenover kan zetten.

Meest gelezen