Rohingya klagen Facebook aan voor bijna 133 miljard euro wegens "haatzaaierij"

In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben tientallen Rohingya-vluchtelingen Facebook aangeklaagd, omdat het sociaalnetwerkbedrijf toeliet haatzaaiende berichten te verspreiden over het volk. Dat staat te lezen in de aanklacht van de Rohingya-advocaten. In hun gecoördineerde actie eisen ze 150 miljard dollar, omgerekend bijna 133 miljard euro.

In Myanmar werden zo’n 10.000 Rohingya gedood tijdens een militair optreden tegen het volk in 2017. Heel wat haatzaaierij tegen deze Rohingya gebeurde toen via Facebook, volgens de vluchtelingen uit het VK en de VS, die nu een klacht indienden tegen Facebook. 

Wie zijn de Rohingya ?

De Rohingya zijn een moslimminderheid die vooral in het westen van Myanmar leven. Door systematische discriminatie leven ze in armoedige omstandigheden. Na rellen tussen de Rohingya en de overwegend boeddhistische meerderheid in het westen van Myanmar in 2017 werden zo’n 10.000 Rohingya-moslims gedood, tijdens een militair optreden. Meer dan 700.00 Rohingya vluchtten naar buurland Bangladesh. Toenmalig regeringsleider en Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi kreeg zeer veel kritiek op het militaire optreden.

In het Verenigd Koninkrijk worden de Rohingya-vluchtelingen vertegenwoordigd door een Brits advocatenkantoor. Het kantoor scheef een brief aan Facebook, die de BBC kon inkijken.

De Rohingya -vluchtelingen vinden dat "de algoritmes van Facebook haatzaaierij tegen het Rohingya-volk versterken". Ze vinden dat Facebook er niet is in geslaagd "om intern moderatoren en factcheckers aan te stellen", die op de hoogte waren van de politieke situatie in Myanmar. Bovendien heeft het bedrijf geen berichten of accounts verwijderd, die hebben aangezet tot geweld tegen de Rohingya.

Ondanks waarschuwingen van verschillende mensenrechtenorganisatie is Facebook er ook niet in geslaagd om "passend en tijdig" actie te ondernemen. Dat staat volgens de BBC in de brief te lezen.

Ook klacht in VS tegen Facebook

Ook in de Verenigde Staten hebben zich een aantal Rohingya verenigd. Het advocatenbureau dat hen vertegenwoordigt, heeft ook een klacht ingediend tegen Facebook. Ze beschuldigen de mediagigant ervan "bereid te zijn levens van de Rohingya in te ruilen voor een betere marktpenetratie in het kleine land in Zuidoost-Azië".

Facebook is bereid het leven van de Rohingya in te ruilen voor een betere markpenetratie in het kleine land in Zuidoost-Azië

Advocaten VS

Ze citeren berichten uit een onderzoek, van persbureau Reuters over het onderwerp in 2013, waarin stond: "We moeten ze bestrijden zoals Hitler deed met de Joden". In een ander bericht stond te lezen: "Giet brandstof uit en steek het vuur aan zodat ze Allah sneller kunnen ontmoeten."

Facebook: "We hebben onvoldoende gedaan"

In 2018 gaf Facebook toe dat het bedrijf onvoldoende had gedaan om het aanzetten tot geweld tegen de Rohingya te voorkomen. Deze verklaring volgde na een onafhankelijk rapport dat Facebook had besteld, waarin stond dat ze een omgeving hadden gecreëerd dat de verspreiding van mensenrechtenschendingen "had mogelijk gemaakt". De mediagigant zegt ondertussen wel stappen genomen te hebben om dit soort informatie tegen te gaan.

Ook de VN heeft in 2018 aangegeven dat Facebook een rol heeft gespeeld in het verspreiden van haat dat het geweld heeft aangewakkerd tegen de Rohingya.

Facebook heeft nog niet gereageerd op deze recente aanklachten. 

Meest gelezen