AFP or licensors

Persoonsverwisseling: man die gisteren was opgepakt voor de  moord op de Saudische journalist Khashoggi is weer vrij

In Frankrijk was gisteren een verdachte opgepakt van de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi. De man werd gearresteerd toen hij een vlucht wilde nemen op de luchthaven Roissy bij Parijs. Maar het Franse gerecht heeft de man vanmiddag weer vrijgelaten. Volgens de procureur ging het om een persoonsverwisseling en had de verdachte niets te maken met de zaak-Khashoggi.

Volgens Franse media was de verdachte een voormalig lid van de koninklijke garde. Hij zou betrokken zijn geweest bij de gewelddadige dood van de Saudische journalist Khashoggi die in de Verenigde Staten werkte, in oktober 2018. 

Maar Saudi-Arabië liet snel weten dat de opgepakte man weliswaar dezelfde naam droeg als de door Turkijke gezochte verdachte, maar dat het om een man gaat die niets met de zaak te maken heeft. Het Franse gerecht heeft de man vandaag vrijgelaten, procureur Rémy Heitz heeft in  een mededeling de vergissing toegegeven. 

Khashoggi werd in oktober 2018 met een list naar het Saudische consulaat in de Turkse stad Istanbul gelokt. Hij is nooit meer levend gezien. Aangenomen wordt dat hij is vermoord en dat zijn lichaam daarna in stukken uit het consulaat is gesmokkeld. 

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten steunde de Saudische kroonprins en feitelijk heerser Mohammed bin Salman de geheime operatie om journalist Khashoggi uit te schakelen. Die was namelijk erg kritisch voor het regime. In Saudi-Arabië zijn al vijf mensen tot twintig jaar cel veroordeeld, voor hun aandeel in de moord. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Erdogan en Bin Salman oog in oog?

Intussen is de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aangekomen in Qatar op tweedaags staatsbezoek. Heel toevallig (?) is de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman vandaag ook in Doha. Of Erdogan en Bin Salman elkaar zullen zien, valt af te wachten. Het zou de eerste keer zijn dat de twee leiders elkaar zien sinds de crisis rond Khashoggi in 2018. De diplomatieke relaties tussen de twee landen waren hierdoor bekoeld en zijn nooit echt volledig hersteld. Geen van beide kanten heeft een ontmoeting aangekondigd.

Meest gelezen