Foto: Glenn Vermeersch / Welkom Wolf

Wolf "Klaas(je)" afgezakt naar regio Kalmthout: "Beelden bewijzen dat het een wolf was"

Het ziet ernaar uit dat de vier schapen die zondagnacht zijn gedood vlakbij Essen, het slachtoffer werden van een wolf. Dat blijkt uit foto's en beelden. De wolf is vanuit Nederland afgezakt naar de omgeving van Kalmthout. "Het is al de tweede dit jaar en het zal niet de laatste zijn", zegt Jan Loos van Welkom Wolf op Radio 2 Antwerpen. 

In de Nederlandse gemeente Huijbergen, op 50 meter van de grens met Essen-Hoek, zijn zondagnacht vier schapen doodgebeten op een weide. Zes andere dieren raakten gewond. Aanvankelijk twijfelde Jan Loos van Welkom Wolf nog of dat wel degelijk het werk was van een wolf, maar intussen is er meer duidelijkheid. "Vanochtend zijn beelden opgedoken van een wolf", zegt Loos. "Vogelfotograaf Glenn Vermeersch heeft mooie foto's gemaakt van de wolf en er duiken ook videobeelden op uit die regio."

Beluister hier het gesprek met Jan Loos en lees daaronder verder:

De wolf komt uit de buurt van Nijmegen, in Nederland, en is de afgelopen weken afgezakt naar de buurt van Kalmthout. "Het is de tweede wolf dit jaar die naar de provincie Antwerpen afzakt en het zal niet de laatste zijn," legt Loos uit. "In Duitsland zijn dit jaar 750 welpen geboren, wellicht de helft zal overleven. En als nog maar 1 procent nadien onze kant op komt, hebben we er volgend jaar opnieuw vier. Er zullen steeds vaker wolven naar hier komen."

"Voor de mens is de wolf totaal ongevaarlijk", stelt Loos gerust, "maar veehouders hebben alle redenen om schrik te hebben voor hun dieren. Die kunnen hun dieren beschermen met schrikdraad of hun dieren ophokken als het gaat om een voorbijtrekkende wolf."

Wolven die in onze contreien opduiken, krijgen ook regelmatig een naam. "De wolf die in de zomer aankwam, kreeg de naam August. Eentje die met kerstmis arriveerde, kreeg van minister Demir (N-VA) de naam Noel. Deze, die rond Sinterklaas opdook, kan toch geen andere naam hebben dan Klaas of Klaasje, als het een wolvin is", besluit Loos.

Foto's of beelden van de wolf zijn welkom op de website van Welkom Wolf.

Meest gelezen