Brussel krijgt permanente zwemvijver in park van Neerpede: "Ideale plek"

Na 40 jaar krijgt Brussel eindelijk een permanent zwembad in open lucht. Eén van de vijvers in het park van Neerpede, in Anderlecht, wordt definitief omgevormd tot zwemvijver. Die moet in 2024 opengaan voor het publiek. 

Het park van Neerpede, op de grens van Anderlecht met het Pajottenland,  krijgt de komende jaren een flinke opknapbeurt. Natuur en recreatie moeten er, meer nog dan nu, hand in hand gaan. In sommige delen van het park krijgt de natuur voorrang, in andere delen de recreatie. In het kader van dat plan wordt de helft van de "Middenvijver" voorbehouden voor een openluchtzwembad. Dat zal zo groot zijn als vier olympische zwembaden. De zwemvijver zal toegankelijk zijn van mei tot september.  Hij wordt daarvoor nog dieper gemaakt en voor de kinderen wordt er een pierenbad ingericht.

Eindelijk

Met dit plan komt er een einde aan de jarenlange zoektocht naar de geschikte plaats voor een openluchtzwembad in de hoofdstad. Paul Steinbrück van Pool is Cool is dan ook erg blij. "Pool is Cool ijvert al jaren voor een zwembad in open lucht in Brussel en hield in de zomer van 2019 bij wijze van experiment al een zwemvijver open in Neerpede. Afgelopen zomer was er dan Flow, een tijdelijk zwembad in een zijarm van het kanaal in Anderlecht. We zijn superblij dat er nu concrete stappen worden gezet", zegt Steinbrück.

Alledaags

"Voor ons is het belangrijk dat zwemmen in open lucht alledaags wordt, net zoals dat in veel andere Europese steden het geval is", gaat Steinbrück verder. "Zwemmen in open lucht is per definitie een sociale activiteit: je komt buiten, amuseert je en leert nieuwe mensen kennen. Het park van Neerpede is er ideaal voor, omdat het een natuurlijke plek is die makkelijk bereikbaar is."

Meest gelezen