Aantal besmettingen bij leerlingen is verdubbeld de voorbije twee weken, "gelukkig zijn we wat over de top heen"

De voorbije twee weken is het aantal coronabesmettingen bij leerlingen en leerkrachten in Vlaanderen heel sterk gestegen. Het aantal besmette leerlingen is zelfs verdubbeld ten opzichte van de periode tussen 8 en 21 november. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB). "Toch lijken we over de piek heen. Dat blijkt uit de cijfers van de tweede week", zegt Stefan Grielens, de algemeen directeur van het Vrij CLB Netwerk.

In de periode tussen 22 november en 5 december testten 40.161 leerlingen - 3,34 procent van het totaal aantal Vlaamse leerlingen - positief op het coronavirus. Voor de leerkrachten lag dit cijfer op 8.183 besmettingen, wat neerkomt op 4,83 procent van het Vlaamse onderwijspersoneel.

Ook het aantal hoogrisicocontacten bij leerlingen is sterk gestegen de voorbije twee weken. Van 22 november tot 5 december zijn er 71.817 hoogrisicocontacten vastgesteld.

Vooral in de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen en West-Vlaanderen zijn de cijfers aan de hoge kant. Tussen 8 en 21 november raakten 21.162 leerlingen besmet. Het cijfer van de twee voorbije weken toont bijna een verdubbeling. Bij de leerkrachten steeg het aantal met een kwart, namelijk van 6.168 tussen 8 en 21 november tot 8.183 besmettingen de laatste twee weken.

“We hebben nog nooit zoveel besmettingen gehad als nu, dus op dit moment zitten we echt wel op het hoogste niveau sinds het begin van de pandemie”, zegt Stefan Grielens, Directeur Vrij CLB Newerk, in “Het journaal”:

Videospeler inladen...

De cijfers van de tweede week van de voorbije twee weken zijn duidelijk lager dan de eerste week

Stefan Grielens, algemeen directeur Vrij CLB Netwerk

De algemeen directeur van het Vrij CLB Netwerk Stefan Grielens stelt vast dat het aantal besmettingen in de lagere scholen nog steeds op een piek zit die de voorbije anderhalf jaar ongezien is, maar hij ziet ook "lichtpuntjes".

"De cijfers stijgen flink zoals we verwacht hadden. Dat hebben we ook gezien in de bredere samenleving. De cijfers zijn heel hoog, maar gelukkig evolueren de cijfers in de scholen net als in de samenleving en zijn ze over de top heen. We zien een stabilisatie en de daling is ingezet", zegt Grielens.

Volgens Grielens lijkt het alsof de piek in de scholen bereikt is. "De kentering is ingezet. De cijfers van de tweede week van de voorbije twee weken zijn duidelijk lager dan in de eerste week. Zowel bij de leerlingen als bij de leerkrachten zien we dat. We denken dat de maatregelen die genomen zijn in de bredere samenleving ook hun effect hebben op de besmettingscijfers in het onderwijs. Dat zijn communicerende vaten zoals het vanaf het begin van de pandemie is geweest."

De meeste besmettingen duiken op in de lagere scholen. "Dat heeft te maken met het feit dat dat de groep kinderen is die niet gevaccineerd is. Gelukkig worden de kinderen er niet al te ziek van."

Meest gelezen