PA Wire/PA Images

Adviseur Britse premier Johnson neemt ontslag na uitgelekte video over feestje: "Altijd spijt hebben van mijn woorden"

In het Verenigd Koninkrijk heeft Allegra Stratton, adviseur van de Britse premier Boris Johnson, ontslag genomen nadat een video is uitgelekt waarop zij samen met het personeel van Downing Street 10 grapjes maakte over een kerstfeestje. Haar ontslag heeft ze zelf aangekondigd. Premier Johnson bood eerder op de dag zijn excuses aan voor de video. 

In tranen kondigde de voormalige woordvoerder en huidig adviseur van de Britse premier Johnson, Allegra Stratton, haar ontslag aan."Het Britse volk heeft enorme offers gebracht in de voortdurende strijd tegen COVID-19", vertelde ze aan de pers die zich verzameld had aan haar huis.

"Ik ben nu bang dat mijn opmerkingen in de gelekte video (... ) een afleiding zijn geworden in dat gevecht", zei ze nog. Ze bood ook haar verontschuldigingen aan en zei verder dat ze "de rest van haar dagen spijt zal hebben van deze opmerkingen".

Bekijk hier haar reactie:

Videospeler inladen...

Feest met kaas, wijn en zonder sociale afstand

De video, die de aanleiding vormt voor het ontslag van Stratton, dateert van december 2020. Op de beelden zie je hoe de toenmalige woordvoerster Stratton samen met andere personeelsleden van Downing Street 10 in een vergaderzaal een persbriefing oefent. Ze werd ondervraagd en oefende welke antwoorden ze kon geven aan journalisten. 

Stratton gaf giechelend toe dat er een personeelsfeest was geweest met kaas, wijn en zonder sociale afstand. De personeelsleden hielden het feest terwijl premier Johnson de dag nadien zeer strenge coronamaatregelen aankondigde voor de kerstperiode. 

Boze en verontwaardigde reacties

Na de uitgelekte video regent het boze en verontwaardigde reacties. Boris Johnson verontschuldigde zich eerder op de dag voor het kerstfeest en voor de video. Hij zei aan de parlementsleden dat hij "woedend" was over de hele kwestie en dat hij een onderzoek was gestart naar het feest.

Meest gelezen