Beroemd Thais strand uit film "The beach" gaat weer open voor toeristen

Nadat de Maya Bay - het beroemde parelwitte strand op het Thaise eiland  Phi Phi Leh - bijna vier jaar geleden dicht was gegaan om de natuur te beschermen, mogen toeristen vanaf 1 januari opnieuw het strand bezoeken. De plek werd wereldberoemd door de film "The beach" met Leonardo DiCaprio.

Maya Bay wordt vaak omschreven in reisgidsen als een van de mooiste stranden van Thailand en werd ook nog eens wereldberoemd omdat het als decor diende voor de Brits-Amerikaanse film "The Beach". Het eiland werd enorm populair en het trok tot voor 2018 tot 5.000 bezoekers per dag. 

Maar de populaire baai werd het slachtoffer van haar eigen succes.  Toeristen lieten er rommel achter, beschadigden er planten en schrikten er de dieren op.

Vooral het koraal in de baai ondervond veel schade en werd bijna voor de helft vernield. In 2018 ging het strand dicht. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het strand maar vier maanden gesloten zou zijn, maar dat werd uiteindelijk veel langer. 

De Thaise minister van Milieu, Varawut Silpa-Aracha, zegt dat het nu niet langer nodig is om het strand afgesloten te houden. Volgens de minister is de natuur er opnieuw in goede staat en zijn toeristen weer welkom.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Strenge regels

Er zijn wel strenge regels voor de terugkeer van de toeristen. Het waren voor 2018 vooral de bootjes die de toeristen naar het strand brachten, die veel schade veroorzaakten. Daarom mogen die niet meer tot in de baai varen en moeten ze aanleggen aan een pier aan de andere kant van het eiland.

Er mogen maar acht boten tegelijkertijd aanleggen. Er mogen niet meer dan 300 bezoekers tegelijkertijd op het strand zijn en zij mogen niet langer dan een uur blijven. Vanaf 16 uur gaat de baai weer dicht.

Het eiland Koh Phi Phi Leh heeft een prachtige baai die wordt omringd door 100 meter hoge, met groen bedekte, kliffen. Het parelwitte strand maakt het plaatje helemaal geschikt als decor voor de film "The beach" van regisseur Danny Boyle uit 2000 met dus in de hoofdrol Leonardo DiCaprio.

In de film gaan de hoofdpersonages op zoek naar een eiland dat een paradijs zou zijn. Maya Bay voldoet helemaal aan hoe het paradijs er in een film moet uitzien.

Bekijk hieronder een scène uit de film "The Beach":

STG

Meest gelezen