Boosterprik volgens Pfizer noodzakelijk om te beschermen tegen omikronvariant

De boosterprik van het coronavaccin van Pfizer/BioNtech lijkt voldoende antistoffen op te wekken om te beschermen tegen de omikronvariant. Dat laat het farmabedrijf Pfizer weten op basis van een eerste labostudie. Twee dosissen zouden volgens het bedrijf ook nog altijd beschermen tegen ernstige ziekte. Intussen werkt het bedrijf verder aan een aangepast vaccin tegen omikron, dat wordt verwacht in maart 2022.

De derde dosis van het coronavaccin van Pfizer zou 25 keer meer antistoffen tegen de omikronvariant opwekken dan twee dosissen. Voldoende om de omikronvariant te neutraliseren en dus om te beschermen tegen een besmetting. Dat blijkt althans uit een persbericht van farmabedrijf Pfizer waarin de eerste resultaten van een eigen labostudie worden voorgesteld.

Volgens het farmabedrijf zou de derde dosis na één maand evenveel bescherming tegen de omikronvariant bieden als twee dosissen tegen de oorspronkelijke variant van het coronavirus. Twee dosissen zouden dan weer niet voldoende beschermen tegen een besmetting met de omikronvariant, maar wél tegen ernstige ziekte. 

Boosterprik blijft beste manier om te beschermen tegen het coronavirus

Albert Bourla, CEO Pfizer

"Hoewel twee dosissen van ons vaccin voldoende beschermen tegen ernstige ziekte, blijkt uit deze eerste resultaten duidelijk dat een derde prik de bescherming verhoogt", zegt CEO Albert Bourla van Pfizer. "De boosterprik blijft de beste manier om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan."

Pfizer en BioNtech laten weten verdere studies uit te voeren en ook de gegevens te verzamelen en analyseren van echte besmettingen wereldwijd. "We blijven ook werken aan een aangepast vaccin tegen de omikronvariant dat langer dan het huidige vaccin bescherming zal bieden", zegt Ugur Sahin, CEO en medestichter van BioNtech.

Pfizer/BioNtech verwacht de eerste dosissen van het aangepast vaccin te kunnen leveren tegen maart 2022.

Viroloog Johan Neyts: "Betere bescherming, maar afwachten of het voldoende is"

De studie van Pfizer ligt in lijn met andere, nog beperkte studies uit het buitenland. "Ook resultaten uit Zuid-Afrika geven hetzelfde beeld", zegt viroloog Johan Neyts (KU Leuven). 

"Het lijkt er toch op dat een derde dosis behoorlijke bescherming biedt tegen de omikronvariant. Of het voldoende is om een besmetting met de omikronvariant volledig tegen te houden, moeten we nog afwachten", zegt professor Neyts. "Andere laboresultaten uit Duitsland geven een iets pessimistischer beeld. Er is in elk geval nood aan meer onafhankelijke resultaten uit andere labo's." 

"Maar naast antistoffen zijn er ook nog de T-cellen, de tweede barrière van ons immuunsysteem. Die blijken veel minder afhankelijk van het type variant en blijven goed beschermen tegen ernstige ziekte. Het coronavaccin blijft het fundament, de derde dosis verhoogt de bescherming en moeten we blijven uitrollen."

Meest gelezen