BEKIJK - Britse premier Johnson in nauwe schoentjes na video over kerstfeestje in Downing Street 10

Een uitgelekte video van een "pseudo-persconferentie" van Downing Street brengt de Britse premier Boris Johnson in opspraak. Er was wel degelijk een kerstfeestje in de ambtswoning vorig jaar. De premier was er zelf niet, maar het verliep zeker niet volgens de coronaregels die hij zelf net had uitgevaardigd. Tijdens het vragenuurtje in het Lagerhuis heeft Johnson intussen zijn excuses aangeboden. De SNP wil dat hij opstapt. 

De heisa rond het kerstfeestje voor het personeel van de Britse premier in Downing Street 10 vorig jaar op 18 december is uitgegroeid tot "partygate". De aanleiding is een filmpje op de commerciële zender ITV van een pseudo-persconferentie over dat kerstfeestje van een jaar geleden. Daarin heeft de toenmalige perswoordvoerder van de Britse premier Johnson zich duidelijk versproken. 

"Er was wel degelijk een groot personeelsfeestje op 18 december 2020, met kaas en wijn en zonder sociale afstand." Dat zegt toenmalig woordvoerder Allegra Stratton terwijl ze samen met andere personeelsleden giechelend een persconferentie inoefent op 22 december 2020. 

Videospeler inladen...

De video is voorpaginanieuws in alle Britse kranten en brengt de Conservatieve premier Boris Johnson in nauwe schoentjes. Het is niet voor het eerst dat nieuws over het kerstfeestje in de pers verschijnt. Een week geleden had een medewerker van de premier in de krant The Mirror al toegegeven dat er een groot feest had plaatsgevonden met tientallen opeengepakte mensen. 

Toen Johnson daarover vorige week werd ondervraagd in het parlement, ontkende hij niet, maar hij zei dat alles volgens de regels was verlopen. Een dag later kondigde Johnson zelf zeer strenge maatregelen aan voor de kerstperiode. Kerstfeestjes waren alleen toegestaan binnen het eigen gezin. Oppositieleider Keir Starmer van Labour noemde de premier hypocriet en zei dat de Britten zich niet zomaar in het ootje moesten laten nemen. 

Domino-effect

Deze video is opnieuw buskruit voor de oppositie. De Schotse nationalistische partij SNP vraagt om het ontslag van de premier. Labourleider Keir Starmer noemt het beschamend dat er gelogen wordt en gelachen wordt over die leugens. "De premier moet zich verontschuldigen." 

Ook familieleden van Britten die aan covid zijn overleden, zijn erg misnoegd. Een actiegroep noemt de video "aanstootgevend" en zegt dat de regering denkt dat ze boven de regels staat en kan doen wat ze wil. Ook binnen de Conservatieve Partij van Johnson groeit het ongemak, sommigen nemen in het openbaar afstand van hun partijleider en premier. 

Het einde van "partygate" is trouwens nog niet in zicht. De krant The Mirror schrijft vandaag ook dat de toenmalige minister van Onderwijs Gavin Williamson vorig jaar een kerstfeestje hield voor zijn personeel. Premier Johnson zou zelf ook al in dezelfde periode een afscheidsfeestje hebben gehouden. De politie zegt dat ze deze video gaat bekijken als bewijsmateriaal en onderzoekt of Downing Street 10 zich niet aan de coronaregels heeft gehouden. 

Verontschuldigingen maar geen ontslag

Tijdens het vragenuurtje in het Britse Lagerhuis kreeg premier Johnson een spervuur aan verwijten van de oppositie. De premier probeerde zelf de lont uit het kruitvat te halen door zich te verontschuldigen. Hij blijft erbij dat er geen party was en dat de regels niet werden geschonden. Johnson zei dat hij niet op de hoogte was en dat hij een intern onderzoek zou laten voeren. "Ik ben misselijk en woedend. Als er iets is misgelopen, dan zal ik de schuldigen straffen". 

Oppositieleider Keir Starmer van Labour kon niet geloven dat de premier na een jaar niet op de hoogte zou zijn geweest van wat zich die avond in zijn ambtswoning heeft afgespeeld. Starmer trok de emotionele kaart en bracht een getuigenis van een vrouw, Tricia Greenhold, die in diezelfde periode haar moeder verloor aan covid maar zich aan de regels hield en daardoor niet had kunnen afscheid nemen. Hij sprak ook over de Britse koningin, die alleen was toen haar man Prins Philip stierf. "Dat is politiek leiderschap en moreel gezag. Welk moreel gezag hebt u nog?" vroeg Starmer aan de premier. 

Uiteindelijk werd het debat in het Lagerhuis zonder gevolg stopgezet. Op de sociale media gaat het nog volop door. 

Meest gelezen