Nieuw boek over Sanda Dia gratis uitgedeeld aan studenten: "Reflex aanwakkeren om na te denken waar de grens ligt"

Deze week verschijnt het boek "Sanda Dia. De doop die leidde tot de dood" van Nieuwsblad-journalist Pieter Huybrechts. De KU Leuven-student overleed gisteren precies 3 jaar geleden tijdens een uit de hand gelopen doop van studentenclub Reuzegom. Studenten kunnen nu een gratis digitaal exemplaar aanvragen. "Als dit boek ervoor zorgt dat er geen vernederende studentendopen meer plaatsvinden in België, dan is mijn missie geslaagd."

De 20-jarige student Sanda Dia stierf op 7 december 2018 tijdens een doopritueel van de Leuvense studentenclub Reuzegom, waarbij hij urenlang buiten naakt in een put moest zitten en grote hoeveelheden zoute visolie moest drinken. De pleidooien in het proces zouden starten op vrijdag 22 april 2022 en 18 Reuzegommers riskeren tot 15 jaar cel. Maar op dat vonnis heeft Nieuwsblad-journalist en Brusselaar Pieter Huyberechts niet gewacht om een boek over de zaak te schrijven.

Beluister het interview met Pieter Huyberechts over zijn boek of lees verder onder het audiofragment.

"Er is al zoveel over de hele zaak geschreven. Ik vond het tijd en nodig om, in samenspraak met de familie van Sanda Dia, het echte verhaal te schetsen", vertelt Huyberechts aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Wie was Sanda Dia echt? Die jongen is meer dan die doop. Ik wil met mijn boek een genuanceerd beeld neerzetten van het verhaal. Hoe de papa van Sanda uit Senegal naar hier is gekomen en hier een leven probeerde op te bouwen. Hoe Sanda als jonge gast was, als voetbaltalent, op de universiteit en hoe hij ondanks die andere sociale achtergrond toch lid wilde worden studentenclub Reuzegom."

Gratis voor studenten

Opvallend is dat Huyberechts zijn boek gratis aan studenten aanbiedt. Via de website van uitgeverij Das Mag kunnen studenten tot en met 13 december een digitaal exemplaar aanvragen. En de actie heeft succes: al meer dan 1600 studenten hebben zich op één dag tijd aangemeld om een gratis e-book te krijgen. "Dat had ik nooit verwacht", aldus Huyberechts.

Hij hoopt dat zijn boek studenten die deelnemen aan een doop of ze zelf organiseren, aanzet tot nadenken. "Ik hoop dat ze een reflex krijgen om te denken over waar de grens is en daar niet over gaan. Als dit boek ervoor zorgt dat er geen vernederende studentendopen meer plaatsvinden in België, dan is mijn missie geslaagd."

Meest gelezen