Yoeri Bellemans, Bûûmplanters

Bûûmplanters geven gebruikte kerstbomen een nieuw leven: "Slechts 3 bomen hebben het dit jaar overleefd"

De Schaarbeekse vereniging de Bûûmplanters willen gebruikte kerstbomen hergebruiken, want niet iedereen die een kerstboom zet, koopt een nieuwe boom. Sommigen hergebruiken de boom van vorig jaar. Maar makkelijk is het niet: "Dit jaar hebben maar slechts drie kerstbomen het gehaald", klinkt het.

Vorig jaar was het hun eerste poging, maar toen heeft geen enkele kerstboom het overleefd. Dit jaar kunnen drie kerstbomen opnieuw gebruikt worden. Dat het niet eenvoudig is om de bomen te hergebruiken, heeft zo zijn redenen.  

"Als je wil dat je kerstboom het overleeft, koop dan een kerstboom met wortel, koop een exemplaar dat niet te groot is maar wel in één grote pot past.", zegt Yoeri Bellemans van de Bûûmplanters. "Want in een grote pot zitten heel wat wortels en als je de wortels gezond kan houden in die pot, dan is de kans groter dat je boom het overleeft. En vergeet niet je boom in de pot wat water te geven zodat de wortels vochtig blijven en niet uitdrogen."

(lees verder onder de foto)

De vereniging vindt het belangrijk dat een kerstboom niet zomaar weggegooid wordt: "Een boom moet enkele jaren groeien, die wordt dan getransporteerd naar je woonkamer. Dus daar gaat heel veel energie CO2-uitstoot naar toe.", legt Bellemans verder uit. "Die staat dan een maand in je woonkamer en dan gooi je 'em in de verbrandingsoven. Dat is heel veel moeite voor weinig opbrengst, om dan het jaar nadien met dat proces terug van nul te beginnen. En dat willen we vermijden. Daarom geven we de mensen de kans tijdelijk hun boom bij ons te planten, om hem nadien te hergebruiken."

Vanaf 15 januari kan je je bomen zelf gaan herplanten in de boomkwekerij in Schaarbeek. De boom wordt gelabeld, en op het einde van het jaar kan die terug opgehaald worden.

Meest gelezen