CD&V wil af van voorschotten op energiefactuur: "Met maandelijkse afrekening moet je geen bank meer spelen" 

CD&V wil dat mensen ook een maandelijkse energiefactuur kunnen krijgen, in plaats van het systeem met voorschotten. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Nu betaal je een maandelijks voorschot aan je energieleverancier en komt de afrekening op het einde van het jaar. Maar CD&V wil dat klanten de mogelijkheid hebben voor een maandelijkse afrekening op basis van het reële verbruik, zoals dat nu ook al bestaat voor bijvoorbeeld je gsm. 

Enkel betalen wat je die maand verbruikt hebt, dat is de kern van het voorstel dat CD&V lanceert. Robrecht Bothuyne, Vlaams Parlementslid voor de partij, wil daarmee situaties zoals nu met het faillissement van Vlaamse Energieleverancier vermijden. "Die 70.000 mensen die de afgelopen maanden torenhoge voorschotten betaalden, vrezen dat ze hun geld niet meer terugzien. Mochten ze enkel betaald hebben op basis van het maandelijkse reële verbruik, dan zouden ze ook geen geld moeten gaan terugeisen", aldus Bothuyne.

"In het buitenland zijn al voorbeelden te vinden van maandelijkse facturen, en ik heb ook begrepen dat de bedrijven zelf vragende partij zijn", aldus Robrecht Bothuyne (CD&V) in "De ochtend":

"Door voorschotten te betalen, speel je eigenlijk nu als bank voor de energieleverancier", aldus Bothuyne. "Zij betalen jou terug als je minder hebt verbruikt." Maar omgekeerd spelen de energieleveranciers ook een soort van bank voor klanten die te veel hebben verbruikt, want de eindrekening volgt pas op het einde van het jaar. Dat systeem gaat met de betaling van het maandelijkse verbruik er dus uit. Door maandelijks te betalen gaat de afrekening door het jaar heen wel meer fluctueren: afhankelijk van de energieprijzen, maar ook afhankelijk van of het winter of zomer is.

Door maandelijks te betalen gaat de reële maandelijkse afrekening door het jaar heen wel meer fluctueren, in de winter verbruik je namelijk meer dan in de zomer. En de factuur zal ook minder voorspelbaar worden, want ze is afhankelijk van de energieprijzen. CD&V ziet het daarom ook als een optie: ofwel betaal je maandelijks een voorschot, ofwel betaal je maandelijks het reële verbruik.

Het systeem met maandelijkse afrekeningen zou sowieso enkel kunnen met de digitale teller, waar er op dit moment in Vlaanderen iets meer dan een miljoen van zijn geïnstalleerd. De ambitie is om tegen 2029 bij iedereen zo een digitale teller geïnstalleerd te hebben. 

Stresstest voor leveranciers

Bothuyne neemt in zijn voorstellen ook een "stresstest" voor energieleveranciers op. Leveranciers die op de Vlaamse markt actief willen zijn, moeten dan op voorhand kunnen aantonen dat ze - ook in tijden waarin de energieprijzen de pan uitswingen - overeind kunnen blijven. Zo kunnen faillissementen en gedupeerden zoals bij Vlaamse Energieleverancier vermeden worden, redeneert Bothuyne.

"Er gaan geruchten dat er heel wat leveranciers in de problemen zitten door de stijgende prijzen op de groothandelsmarkten", benadrukt het Vlaams parlementslid. "Daarom stellen wij voor dat elke leverancier voldoende moet kunnen aantonen dat ze genoeg gekapitaliseerd of ingedekt zijn, of zelf energie produceren, om op die manier stroom te kunnen verzekeren (...) De stresstest moet klanten verzekeren dat ook hun leverancier overeind kan blijven, ook in woelige tijden op de energiemarkten."

Meest gelezen