Het Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding Limburg krijgt veel vragen over huisonderwijs

Het Vrij CLB Limburg krijgt veel vragen over huisonderwijs nu kinderen vanaf zes jaar een mondmasker moeten dragen op school. Maar een kind zelf thuis onderwijs geven, is geen lichtzinnige beslissing.

Huisonderwijs betekent dat je je kind uitschrijft uit de school en altijd zelf les geeft aan je kind, zonder ondersteuning van de school. Door de mondmaskerplicht vanaf 6 jaar zijn er toch meer ouders die overwegen om die overstap te maken. 

Veel telefoontjes

Dat merken ze ook in het Vrij CLB in Limburg, daar kreeg Ria Conings de afgelopen dagen heel wat telefoontjes en mails van medewerkers over huisonderwijs. "Heel wat ouders hebben plannen om effectief huisonderwijs te gaan geven.  Maar daar moet je wel heel wat voor doen om het wettelijk goed in orde te krijgen. Dit mag zeker geen lichtzinnige beslissing zijn, die alleen ingefluisterd wordt omdat er nu die mondmaskerplicht is voor leerlingen vanaf 6 jaar."

Dit mag geen lichtzinnige beslissing zijn, die alleen ingefluisterd wordt omdat er nu die mondmaskerplicht is.

Ria Conings, Vrij CLB Limburg

Veel regelen

Als je overschakelt naar huisonderwijs zijn er heel wat gevolgen en zaken die je zelf moet regelen. "De schooltoelage wordt teruggevorderd, je moet zelf instaan voor de verplichte medische onderzoeken en vaccinaties opvolgen en laten zetten", zegt Conings. "Daarnaast moet je nog een getuigschrift basisonderwijs behalen via de examencommissie, en er kunnen inspecties gebeuren." Ook niet onbelangrijk: je moet veel zelf uitzoeken. "Je kan niet snel even bellen naar de school en vragen hoe het zit met dit of dat." 

Op de website van Onderwijs Vlaanderen vind je meer informatie over huisonderwijs.

Meest gelezen