Coördinator Poverello na onthullende reportage over wantoestanden: "Ik besef dat dit voor veel mensen heel pijnlijk is"

De coördinator van armoedeorganisatie Poverello verdedigt zijn organisatie in een eerste reactie op de onthullende reportage van RTBF, Knack en Le Vif. Daaruit blijkt dat Poverello een zeer rijke organisatie is, maar dat de armen daar maar weinig van zien. "Wij hebben veel middelen en wij willen die alleen maar gebruiken ten dienste van de mensen die het nodig hebben. Als we dat nog niet gedaan hebben, is dat waarschijnlijk omdat we veel ander werk hebben", zegt Johan Van Eetvelde, coördinator van Poverello in "Laat".

Het beeld van vzw Poverello in de reportage van het RTBF-programma #Investigation is niet fraai. Journalisten Ruben en Marieke Brugnera stellen er grote wantoestanden vast. Uit hun onderzoek blijkt dat de organisatie zo'n 50 miljoen euro aan vastgoed bezit en 14 miljoen euro liquide middelen, maar dat staat in schril contrast met wat er aan de armen wordt besteed. 

Dat Poverello een rijke organisatie is, beseft ook Johan Van Eetvelde, coördinator van Poverello. "Wij hebben veel middelen en wij willen die alleen maar gebruiken ten dienste van de mensen die het nodig hebben. Als we dat nog niet gedaan hebben is dat waarschijnlijk omdat we veel ander werk hebben."

Men speelt het uit zonder te zeggen en te vertellen wat we wél doen

Johan Van Eetvelde, coördinator Poverello

Van Eetvelde beseft dat deze grote sommen een verrassing kunnen zijn, maar hij vindt het wel jammer hoe dat in de reportage wordt uitgelicht. "Men speelt het uit zonder te zeggen en te vertellen wat we wél doen", zegt Van Eetvelde. "Dat we toch dagelijks met die mensen proberen te leven."

In de reportage uiten ook enkele vrijwilligers van het Leuvense Poverello-project hun frustraties. Ze begrijpen niet dat de organisatie over zulke middelen beschikt, maar dat ze zeer lang moeten wachten op herstellingen en verbouwingen. Volgens Van Eetvelde hebben ze eerst andere pistes onderzocht. Uiteindelijk is gebleken dat verbouwen de enige optie was.

Van Eetvelde heeft geen schrik dat mensen Poverello niet meer zullen steunen. "Ik besef dat het voor veel mensen heel pijnlijk is, maar wij gaan verder doen en we gaan ons blijven focussen op wat we willen doen. Dat is mensen nabij zijn die in armoede zijn", aldus Van Eetvelde.

Bekijk hier het verslag en het interview met Johan Van Eetvelde in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen