Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Coronablog: Engeland en Denemarken verscherpen coronamaatregelen om omikronvariant het hoofd te bieden

Uit cijfers van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) blijkt dat het aantal besmettingen bij leerlingen bijna verdubbeld is de voorbije twee weken. De Britse premier Boris Johnson heeft verscherpte maatregelen in Engeland aangekondigd om de omikronvariant het hoofd te bieden. Volg de belangrijkste updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Aantal besmettingen bij leerlingen bijna verdubbeld in afgelopen twee weken

De voorbije twee weken bleef het aantal coronabesmettingen bij leerlingen en leerkrachten in Vlaanderen sterk stijgen. Het aantal besmette leerlingen is zelfs verdubbeld ten opzichte van de periode tussen 8 en 21 november. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB).

In de periode tussen 22 november en 5 december testten 40.161 leerlingen - 3,34 procent van het totaal aantal Vlaamse leerlingen - positief op het coronavirus. Voor de leerkrachten lag dit cijfer op 8.183 besmettingen, wat neerkomt op 4,83 procent van het Vlaamse onderwijspersoneel.

Ook het aantal hoogrisicocontacten bij leerlingen is sterk gestegen de voorbije twee weken. Van 22 november tot 5 december zijn er 71.817 hoogrisicocontacten vastgesteld.

Boris Johnson kondigt extra maatregelen aan om Engeland te beschermen tegen omikronvariant

De Britse premier Boris Johnson heeft een reeks nieuwe maatregelen aangekondigd om de nieuwe besmettelijke omikronvariant van het coronavirus het hoofd te bieden. Volgens Johnson zijn er intussen al 568 besmettingen met de omikronvariant vastgeteld in het Verenigd Koninkrijk.

De Britse overheid wil massaal de boostervaccins uitrollen. In Engeland wordt thuiswerken vanaf maandag aanbevolen. De mondmaskerplicht in publieke ruimtes wordt vanaf vrijdag opnieuw ingevoerd. Voor een bezoek aan nachtclubs en eventslocaties met veel mensen is voortaan een coronapas vereist.

Johnson benadrukte dat omikron sneller oprukt dan andere varianten. Hij had gezworen de winter door te komen zonder zijn toevlucht te nemen tot een vierde coronalockdown, maar hij hield wel een zogenoemd Plan B in reserve. Een deel van de maatregelen uit Plan B, zoals het opnieuw verplichten van mondmaskers in het openbaar vervoer en winkels, is al ingevoerd.

De omikronvariant is vastgesteld bij ruim 1.500 mensen uit 57 landen. In het Verenigd Koninkrijk zijn tot nu toe 568 besmettingen aan het licht gekomen, aldus Johnson. De meeste gevallen zijn vastgesteld in Engeland. Het werkelijke aantal besmettingen wereldwijd kan aanzienlijk hoger liggen.

Vlaams Parlement keurt resolutie over betere luchtkwaliteit goed

Het Vlaams Parlement heeft een resolutie goedgekeurd waarin het belang van een betere luchtkwaliteit in de strijd tegen het coronavirus centraal staat. Het parlement vraagt een advies van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en op basis van dat advies moeten er proefprojecten komen in verschillende sectoren, gaande van het onderwijs tot de kinderopvang en het openbaar vervoer.

Een goede luchtkwaliteit en een degelijke ventilatie zijn belangrijke hefbomen in de strijd tegen het coronavirus. Toch is er de voorbije maanden op Vlaams niveau stevig gediscussieerd over de vraag of de Vlaamse regering wel voldoende inspanningen heeft gedaan om de luchtkwaliteit te verbeteren, met name in het onderwijs. Verschillende voorstellen vanuit de oppositie werden weggestemd

Zangeres Esther Lybeert: "Freelance muzikanten blijven in de kou staan"

Zangeres Esther Lybeert, woordvoerder van de federatie van muzikanten De Muziekgilde, breekt een lans voor een vangnet voor freelance muzikanten en techniekers. "Er is geen enkele vergoeding of compensatie voor onze techniekers en muzikanten na een annulatie. Als we vragen naar een annulatievergoeding, wordt er verwezen naar hogere instanties", legt Lybeert uit in "De wereld vandaag".

"Ik vraag mij af, wie moet onze factuur betalen? Dat is al anderhalf jaar aan de hand. Het statuut van de muzikant is heel precair, vooral voor de freelancers. Het probleem is dat het overbruggingsrecht nog niet is ingeroepen, want in principe is onze sector open."

Volgens Lybeert hebben muzikanten vaak geen poot om op te staan wanneer een concert wordt afgelast. "We hebben in de pers al veel gehoord over de problemen van grote organisatoren, maar de gewone artiest wordt niet gehoord."

Ook Denemarken neemt strengere maatregelen in strijd tegen coronavirus

De Deense premier heeft een reeks maatregelen aangekondigd om de nieuwe coronagolf in het land in te dammen. Onder meer de kerstvakantie wordt verlengd in het onderwijs, het nachtleven wordt beperkt en telewerk wordt sterk aangeraden.

"We weten hoe belangrijk naar school gaan is voor het welzijn van kinderen en jongeren. Daarom voegen we een paar extra dagen toe aan de kerstvakantie, maar het plan is niet om nog een lange sluiting te hebben", aldus Mette Frederiksen op een persconferentie. Concreet worden de kinderen op 15 december naar huis gestuurd en worden ze pas 5 januari terug verwacht. 

Dansclubs en soortgelijke uitgaansgelegenheden zullen al op vrijdag moeten sluiten. Concerten met meer dan 50 staande gasten binnenshuis zullen vanaf dan ook verboden zijn. Zelfs als er beperkingen worden ingevoerd, gaat het niet om een lockdown, benadrukte Frederiksen. Ze blijft geloven dat het mogelijk is om grote delen van de samenleving open te houden.

De Deense regering moedigt mensen eveneens aan om thuis te werken en om kerstfeestjes af te zeggen. In Denemarken werden de laatste beperkende maatregelen in september opgeheven, gevolgd door een stevige opmars van het aantal besmettingen in het najaar. Onlangs was het aantal nieuwe besmettingen tot een recordhoogte van meer dan 6.000 per dag gestegen. Bovendien zijn tot nu toe 577 gevallen van de omikronvariant van het coronavirus geregistreerd in het land met vijf miljoen inwoners.

Binnenspeeltuinen trekken naar Raad van State na verplichte sluiting

Een groepering van binnenspeeltuinen uit Vlaanderen en Brussel stapt naar de Raad van State en vraagt bij hoogdringendheid de vernietiging van het koninklijk besluit (KB) van 4 december. Daarin staat de verplichte sluiting van de binnenspeeltuinen, waartoe het Overlegcomité een dag eerder besliste. Dat heeft de groepering woensdag bekendgemaakt in een persbericht.

De binnenspeeltuinen zijn sinds zaterdag verplicht gesloten, net als dancings en discotheken. Beide maatregelen staan in hetzelfde artikel van het KB. Daar wringt het schoentje, luidt het.

"De overheid vertrekt vanuit veronderstellingen neemt op basis daarvan een drastische beslissing. En dat zonder overleg met de sector. We zijn ervan overtuigd dat we een positieve bijdrage kunnen leveren aan het welzijn van kinderen en dat in alle veiligheid. Daarom vragen we de vernietiging van dit KB."

CLB's van Gemeenschapsonderwijs krijgen 35 vragen over thuisonderwijs

De CLB's van het Gemeenschapsonderwijs hebben gisteren en vandaag maar 35 vragen gekregen van ouders die huisonderwijs willen organiseren naar aanleiding van de mondmaskerplicht in de scholen vanaf 6 jaar. Volgens Inge Van Trimpont zijn veel scholen de voorbije twee dagen in gesprek gegaan met de ouders en heeft dat de discussie wat gekalmeerd.

Wat de cijfers over het aantal corona-besmettingen bij leerlingen en leraren betreft, die zullen pas later vanavond binnenkomen, maar men verwacht toch een positief knikje.

Noodopvang voor basisschoolkinderen die nergens anders terecht kunnen

De week voor de kerstvakantie wordt een extra afkoelingsweek. Dat werd recent beslist door het Overlegcomité. Niet alle ouders zullen echter kunnen instaan voor de opvang van hun kinderen, bijvoorbeeld omdat beide ouders werken in de zorgsector. Er zal in die gevallen naar noodopvang gekeken worden. 

Scholen krijgen nu de vraag om op korte termijn de noden van hun ouders in kaart te brengen. Op basis van deze bevragingen zullen scholen, lokale besturen en het brede welzijnsveld samen zitten om de noodopvang te organiseren. Er was ook al noodopvang in eerdere periodes waarin de scholen collectief gesloten werden.

Om de vierde golf te bedwingen, besliste het Overlegcomité om een extra afkoelingsweek te organiseren in de week voor de kerstvakantie. Het is de bedoeling dat de ouders in deze week zoveel mogelijk zelf zorgen voor opvang. Voor sommige ouders lukt dit echter niet. Denk bijvoorbeeld aan gezinnen waar beide ouders werken in de zorgsector, waar het momenteel alle hens aan dek is.

Scholen zullen nu via bevragingen de noden van de ouders van hun leerlingen in kaart brengen. Op basis van deze bevragingen zullen scholen, lokale besturen en het brede welzijnsveld dan samenzitten om noodopvang te organiseren.

Boosterprik van Pfizer beschermt tegen omikronvariant, blijkt uit eerste laboresultaten

De boosterprik van het coronavaccin van Pfizer/BioNtech zou voldoende antistoffen opwekken om te beschermen tegen de omikronvariant. Dat laat het farmabedrijf Pfizer weten op basis van een eerste labostudie. Twee dosissen zouden volgens het bedrijf ook nog altijd beschermen tegen ernstige ziekte. Intussen werkt het bedrijf verder aan een aangepast vaccin tegen omikron, dat wordt verwacht in maart 2022.

Lees meer:

Werkdruk bij huisartsen gedaald

De werkdruk bij de huisartsen is de afgelopen dagen sterk verminderd, dat blijkt uit een rondvraag door huisartsenvereniging Domus Medica. Door de vele vragen en administratie rond corona, kwamen veel artsen nog nauwelijks toe tot het verlenen van echte medische zorg.

“We merken dat vooral de aanvragen voor testcodes, quarantaine-attesten en vragen rond de teststrategie een heel stuk geminderd zijn”, zegt voorzitter Roel Van Giel. “We zien duidelijk het effect van de nieuwe teststrategie (wie gevaccineerd is en een hoogrisicocontact had, moet zich maar één keer laten testen sinds vorige week, red.) en de nieuwe tool om rechtstreeks een code te kunnen krijgen.”

Door de drukte de voorbije weken waren huisartsen moeilijk bereikbaar en moest er noodgedwongen ook zorg worden uitgesteld. “We hebben nu weer tijd om ons te concentreren op echte geneeskundige zorg", zegt Van Giel. "Als er om één of andere reden zorg bij u is uitgesteld, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw huisarts zodat we de uitgestelde zorg zo snel mogelijk kunnen inhalen."

Wie zich wil of moet laten testen, zijn testresultaat wil kennen of zijn hoogrisicocontacten wil doorgeven, kan ook terecht op de website mijncoronatest.be

Frustratie over beperkingen in jeugdsector: "Maatregelen zijn wat ze zijn"

In het Vlaams Parlement heerst nogal wat ongenoegen over de beslissingen van het Overlegcomité in verband met jongerenwerking: sporten binnen kan wel, maar gewone spelactiviteiten niet. "De maatregelen zijn wat ze zijn", zei Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) tijdens het vragenuurtje. Hij kan naar eigen zeggen niet veel meer dan de jeugdwerkers aanmoedigen om nog activiteiten voor kinderen te organiseren. "Dat zijn dan buitenactiviteiten in de jeugdsector." 

Voor de rest blikt Dalle vooruit naar het volgende Overlegcomité, in de week van 20 december. Hij hoopt dat hij tegen dan meer gehoor krijgt voor zijn pleidooi voor meer consistente en coherente maatregelen. Maar het blijft bij hopen. "Ik bepaal de agenda van het Overlegcomité niet."

De meeste partijen in het halfrond delen de frustraties van de minister. Maar voor Vlaams fractieleider Jos D'Haese (PVDA) is dat wel erg mager. "Waardering voor jeugdwerk is niet alleen met blabla, hoor. Het is met daden dat je dat moet tonen." 

Lees meer in dit bericht:

Leerlingen leggen coronaveilig examen Engels af in 't Kuipke in Gent: "Ik kan me hier beter concentreren"

Leerlingen zijn hun examen aan het afleggen in het epicentrum van de Zesdaagse: 't Kuipke in Gent. En dat bevalt de studenten bijzonder goed: "Het is hier warmer dan op school, we zitten veilig op afstand van elkaar en hoeven ons mondmasker niet te dragen."

Lees meer in het artikel:

Ook openluchtschool ontsnapt niet aan mondmaskers

Ook in Openluchtschool Sint-Lutgardis moeten alle kinderen vanaf 6 jaar verplicht een mondmasker dragen, ook al zitten ze zo goed als buiten. "Er is hier inderdaad ontzettend veel ventilatie, maar in de lokalen kunnen we niet altijd de afstandregel van 1,5 meter naleven", zegt directeur Gwenda De Wachter bij Radio 2 Antwerpen. "We doen wel heel veel activiteiten buiten en daar kan het mondmasker uiteraard wel af."

Lees meer in het artikel:

Mondmasker verplicht vanaf 6 jaar, wat zijn de reacties aan de schoolpoort?

Sinds vandaag geldt er een mondmaskerplicht vanaf zes jaar op plaatsen waar al een algemene mondmaskerplicht geldt. Ook op deze school in Tongeren moeten kinderen vanaf die leeftijd een mondmasker dragen. Hieronder kunt u bekijken hoe ouders en kinderen daarmee omgaan.

Videospeler inladen...

Lege agenda’s bij Limburgse kappers: “Zonder steunmaatregelen zullen er ontslagen vallen”

De eindejaarperiode is voor kappers een van de drukste periodes van het jaar, maar dit jaar hebben kappers opvallend lege agenda’s, dat meldt Het Belang van Limburg. Mensen stellen hun kappersbezoek uit door de vele besmettingen of moeten hun afspraak afzeggen omdat ze in quarantaine zitten. Voor veel Limburgse kappers is dit de zoveelste klap door corona.

Lees meer in het artikel:

Meest gelezen