Deliveroo-koeriers krijgen ongelijk en zijn geen werknemers, aldus Brusselse arbeidsrechtbank 

De Franstalige arbeidsrechtbank van Brussel is van oordeel dat Deliveroo-koeriers geen werknemers zijn. Het arbeidsauditoraat en zowat 30 koeriers hadden een zaak aangespannen tegen Deliveroo. Ze willen erkend worden als werknemer. Maar volgens Deliveroo zelf zijn de koeriers zelfstandigen. De rechtbank geeft Deliveroo nu gelijk. De uitspraak zou een belangrijk precedent kunnen vormen voor mogelijke andere processen aangespannen door koeriers.

Zijn Deliveroo-koeriers nu werknemer of zelfstandigen? Het arbeidsauditoraat van Brussel spande in 2019 een zaak aan tegen Deliveroo, na een uitgebreid onderzoek door de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Het auditoraat zegt dat Deliveroo-koeriers werknemers zijn, en geen zelfstandigen. Een dertigtal koeriers sloten zich aan bij de zaak van het auditoraat, net als vakbonden ABVV en ACV. Zij willen de erkenning als werknemer, en dus ook alles wat daarbij hoort: verzekeringen, vakantiedagen, minimumloon en pensioenopbouw.

Maar Deliveroo zelf denkt daar anders over. De koeriers zijn geen werknemers, maar zelfstandigen, want ze "kunnen in alle vrijheid en flexibiliteit werken". De rechtbank geeft Deliveroo nu gelijk. De Franstalige arbeidsrechtbank van Brussel zegt dat "het vermoeden van een bestaan van een arbeidsovereenkomst is vernietigd", omdat er geen "juridische ondergeschiktheid" is tussen Deliveroo en de koeriers. 

"We zijn ontgoocheld, de rechtbank zegt dat er wel een economische ondergeschiktheid is, omdat de koeriers de ritten uitvoeren die via de app door Deliveroo aan hen worden opgedragen", aldus Jan Buelens, de advocaat van de koeriers. "Maar de rechtbank zegt ook dat de koeriers bijvoorbeeld veel vrijheid hebben om zelf hun uren in te plannen en hoe ze hun werk juist invullen (...) Op papier kan Deliveroo het mooi voorstellen, maar in de praktijk gaat het anders (...) We zouden dat in beroep nog stelliger willen proberen te bewijzen", aldus Buelens.

Op dit moment is het sociaal statuut van de koeriers nog slechter dan dat van zelfstandigen

Jan Buelens, advocaat van de koeriers

"Mocht de rechtbank gezegd hebben dat ze werknemers zijn, dan zouden ze werkloosheidsuitkeringen kunnen krijgen en moest Deliveroo ook sociale bijdragen betalen (...) Op dit moment is het sociaal statuut van Deliveroo-koeriers nog slechter dan dat van zelfstandigen, en daar verandert nu dus niets aan." Wellicht zullen de arbeidsauditeur en Buelens dus beroep aantekenen.

In soortgelijke zaken in het buitenland liepen de vonnissen uiteen: in Nederland en Spanje kregen de koeriers gelijk, in Londen en Parijs oordeelde de rechtbank in het voordeel van Deliveroo. De uitspraak van de Franstalige arbeidsrechtbank in Brussel kan een belangrijk precedent zijn in mogelijk gelijkaardige zaken die andere koeriers (van andere "bedrijven) zouden kunnen aanspannen. Er is tegen de uitspraak van de arbeidsrechtbank beroep mogelijk.

Ondertussen werkt de Europese Commissie aan nieuwe regels voor deelplatformen zoals Deliveroo. Morgen zou de Commissie haar voorstel presenteren.

Meest gelezen