Eerste fase renovatiewerken cultuurhuis Kanal in Brussel klaar: "Het wordt een stad in de stad"

In Kanal, het nieuwe cultuurhuis in de oude Citroëngarage aan het Saincteletteplein in Brussel is de eerste fase van de renovatiewerken klaar. "Het moet een stad in een stad worden waarin iedereen vrij kan binnenwandelen."

Tegen 2024 moet het multifunctionele kunstgebouw klaar zijn. Het uitzicht met de grote uitstalramen van de showroom blijft behouden. Er zal plaats zijn voor tentoonstellingen. Het centre Pompidou uit Parijs zal een deel van zijn collectie hier tonen vanaf het voorjaar van 2024, maar er is ook plaats voor horeca en andere beleving.

“De bedoeling is om er niet alleen een museum van te maken, maar vooral een stad in de stad waarin iedereen vrij binnen kan komen”, zegt André Verstraeten, bouwverantwoordelijke van de stichting Kanal. “En wie wenst kan het museum bezoeken, een glas komen drinken, komen dansen en zingen of een hapje eten. Kortom, het wordt open gebouw. Centre Pompidou zal dus niet alleen een museum zijn, maar moet ook een stad in de stad worden waar iedereen vrij kan binnenwandelen."

Naast expo's zullen er onder meer ook een bibliotheek, kantoren en de archieven van het museum voor hedendaagse architectuur CIVA in ondergebracht worden.

Meest gelezen