Foto: overkophuis in Genk

Eerste overkophuis in de Kempen komt in Herentals: "Laagdrempelig initiatief waar jongeren terecht kunnen voor een babbel"

Herentals krijgt binnenkort een overkophuis voor jongeren, dat is een plaats waar kwetsbare jongeren tot 25 jaar terecht kunnen voor een luisterend oor of voor therapeutische hulp. Het wordt het eerste overkophuis in de Kempen. Waar en wanneer het precies komt, is nog niet helemaal duidelijk. "We denken momenteel aan een locatie in het Stadspark, waar toch veel jongeren vertoeven", zegt schepen van Jeugd Stefan Verraedt (N-VA).

Binnenkort komt er in de Kempen een eerste overkophuis voor jongeren. Zoiets bestaat ook al een tijdje in Mechelen en in Antwerpen. De huizen dienen voor kwetsbare jongeren die simpelweg een babbel nodig hebben, maar de jongeren kunnen er ook therapeutische hulp krijgen als ze dat willen. 

Het Kempense overkophuis zal in de stad Herentals komen, al is het nog niet precies duidelijk waar en wanneer. "Ik kan dus nog niet zeggen wanneer de deuren zullen openen, al hoop ik natuurlijk zo snel mogelijk", zegt jeugdschepen Stefan Verraedt (N-VA). "We hebben wel al een locatie voor ogen: in het Koetshuis in het Stadspark. Daar vertoeven veel jongeren." 

Er zijn ook experts aanwezig in het overkophuis. Zij maken zich nu bekend in de scholen in en rond Herentals

Stefan Verraedt, Schepen van Jeugd (N-VA)

Het nieuwe initiatief lag gisterenavond op tafel tijdens de gemeenteraad in Herentals. Daar werd beslist dat CAW De Kempen en Jeugdwelzijn Neteland zullen meewerken aan het overkophuis om de werking op te volgen, zowel voor Herentals als de omliggende gemeenten. 

"Het is een laagdrempelig verhaal, maar er zijn ook experts aanwezig die begaan zijn met jongerenhulp. Zij zijn volop bezig met zich bekend te maken in de scholen in en rond Herentals, zodat de jongeren de naam van het overkophuis al kennen", vertelt Verraedt. 

De stad Herentals krijgt 30.000 euro aan Vlaamse subsidies om het overkophuis uit te werken. "Dit jaar moeten we daarbij nog geld opleggen om een goede opstart te garanderen. Nadien hopen we het initiatief door te trekken op het niveau van regio Neteland", besluit Verraedt. 

Meest gelezen