Gedetineerden bouwen gevel Ieperse gevangenis na in lego

Een groep gedetineerden heeft in enkele weken tijd de gevel van de gevangenis van Ieper nagebouwd in legoblokjes. Bij de voorstelling van het project maakte de gevangenisdirectie ook meer bekend over de renovatie en de sluiting van de gevangenis op 1 maart.

Het nabouwen van de gevel in legoblokjes gebeurde tijdens een groepsactiviteit binnen de gevangenis. Andere gedetineerden konden tegelijk via een computerprogramma andere lokalen ontwerpen om in lego te bouwen. Legomaster-finalist Corneel Clarys hielp hen daarbij op de juiste weg. Clarys is zelf van Ieper en maakte eerder al de Lakenhallen na in lego.

Geschikt voor kindertentoonstelling

De gevangenis wil de gemaakte legoconstructies bewaren. Er is alvast een idee om ze te gebruiken voor tentoonstellingen om op een kindvriendelijke manier een inkijk te geven in het leven binnen de gevangenismuren.  

Radio 2

Er zijn ook al plannen voor een nieuwe legoworkshop binnen enkele jaren, als de renovatie van de gevangenis volledig rond is. Dan mogen de gedetineerden ook de vernieuwingen in lego nabouwen.

Op 1 maart volledige sluiting

Zoals bekend gaat de gevangenis binnenkort dicht voor verbouwingswerken. Het oorspronkelijke gebouw dateert van rond 1870. De voorbije decennia zijn er al renovaties gebeurd, nu wordt de laatste fase ingeluid: de renovatie van de cellen. Er zullen ook extra cellen gebouwd worden. Officieel is er plaats voor 65 mensen, maar de cellen zijn nu vaak ingericht voor 2 personen zodat er tot 110 mensen kunnen verblijven. 2 jaar geleden, toen er sprake was van enorme overbevolking, verbleven er 140 mensen. Sommigen moesten toen op de grond slapen.

De gevangenis van Ieper doet vooral dienst als arresthuis. Beklaagden die zijn aangehouden door de onderzoeksrechter wachten er op het verdere verloop van het proces. Er verblijven ook gedetineerden die een korte straf uitzitten. Veroordeelden met een langere straf, verhuizen vaak naar andere gevangenissen. 

Personeel en gevangenen verhuizen

De bedoeling is om het aantal mensen die in de gevangenis verblijven tegen 1 maart, als de werken starten, af te bouwen naar een 40-tal. Zij zullen dan overgebracht worden naar 5 andere Belgische gevangenissen. Ook het personeel verhuist. De bewakers worden tewerkgesteld in de gevangenissen van Brugge, Gent en Ruiselede. Voor de medewerkers die in de buurt van Ieper wonen, betekent dat dat ze enkele jaren langere dienstverplaatsingen zullen moeten maken.

Begin 2024 zou de gevangenis van Ieper opnieuw opengaan.

Meest gelezen