Radio 2

Gent wil met andere Vlaamse steden dezelfde regels voor pakjesdiensten in de binnenstad: "Te veel ritten voor een stad"

Gent wil samen met andere Vlaamse steden eenduidige regels opstellen om er zo voor te zorgen dat de pakjesleveringen niet uit de hand lopen en overal op dezelfde manier gebeuren. 

In het centrum van Gent worden elke dag meer dan 20.000 pakjes geleverd. Dat zorgt voor enorm veel bestel- en vrachtwagens in de binnenstad. De stad wil nu met andere Vlaamse steden zoeken naar uniforme regels. "Iedereen gelijk voor de wet", laat schepen Sofie Bracke (Open VLD) weten. "Zo wordt het ook voor iedereen makkelijker werken."

Zeer veel ritten met kleine bestelwagens in de binnenstad

Gent heeft bekeken hoeveel ritten er zijn in de binnenstad met kleinere bestelwagens. "15 procent van het verkeer dat de stad binnenkomt, is vrachtverkeer", zegt de schepen. "80 procent van het vrachtverkeer gebeurt met kleine bestelwagens die soms maar enkele pakjes vervoeren. Dat zijn heel veel bewegingen voor een stad. We willen als stad dat er een betere en uniforme regeling voor bestellingen komt. Dat betekent dat een vrachtwagen meer kleine pakjes kan vervoeren."

We willen als stad op een duurzame manier pakjes laten verdelen

Schepen Sofie Bracke

Voor Gent is het duidelijk dat samenwerken met andere steden wel belangrijk is. Als een stad een reglement opstelt en een andere stad niet, dan wordt dat een kakofonie aan regels en net dat wil Gent aanpakken. "We hebben de ambitie om naar een zero emissie stedelijke logistiek te komen tegen 2030 en dat willen we realiseren met andere steden, die dezelfde problemen ondervinden", zegt schepen Bracke nog. "Er is nog werk aan de winkel. We moeten niet alleen samenwerken met andere steden, ook de koerierdiensten moeten in het verhaal betrokken worden en daarom zijn uniforme regels over de stedengrenzen heen zeer belangrijk."

Tegen volgend jaar samenwerken met andere steden

Schepen Sofie Bracke

De stad wil tegen volgend jaar met andere steden samenwerken en de afspraken in een convenant vastleggen. Daarna worden verdere afspraken en deadlines vastgelegd en hoopt de stad Gent iedereen mee te krijgen in hetzelfde verhaal. Mechelen en Leuven zijn daar ook al over aan het nadenken. Gent wil ook andere centrumsteden overtuigen om samen te werken.  

Luister hieronder naar de reactie van Hendrik Moeremans van Bond Beter Leefmilieu

Meest gelezen