De Indiase chef Defensie, generaal Bipin Rawat
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Hoogste legerofficier India en 12 anderen omgekomen bij helikoptercrash

In het zuiden van India zijn de Indiase chef van Defensie en zijn echtgenote om het leven gekomen bij een helikoptercrash. Dat heeft de Indiase luchtmacht bevestigd. Ook elf andere inzittenden van het militaire toestel lieten het leven. Een persoon heeft de crash overleefd. 

De Indiase chef Defensie, generaal Bipin Rawat, bevond zich samen met zijn vrouw Madhulika Rawat en twaalf andere hooggeplaatste officieren aan boord van de Mi-17V5 van Russische makelij.  Om een nog onbekende reden stortte de militaire helikopter neer en vloog daarna in brand.  Eén inzittende overleefde de crash en werd voor verzorging overgebracht naar een militair ziekenhuis. De helikopter stortte neer in de buurt van de gemeente Coonoor, in de zuidelijke staat Tamil Nadu.

Indiase Media toonden video's van het brandende wrak in bebost gebied. Een onderzoek moet uitsluitsel geven over de oorzaak van het ongeval.

Eerste chef Defensie India

Rawat was sinds 2019 de eerste chef Defensie van India. Daarvoor was hij stafchef van het leger. Omwille van de modernisering van het leger werden land-, zee- en luchtmacht toen onder één commando geplaatst.

Tijdens een carrière van meer dan 40 jaar voerde Rawat het bevel over verschillende bataljons bij het Indiase leger. Hij heeft ook heel wat onderscheidingen ontvangen. Hij ging in dienst bij het leger in 1978.

Ook de Indiase premier Narendra Modi heeft op Twitter zijn medeleven betuigd aan de familie van de omgekomen chef Defensie en de overige slachtoffers. De omgekomen Bipin Rawat was de hoogste militair van het Indiase leger. Het Indiase leger telt zo'n 1.5 miljoen militairen.

Meest gelezen