Archiefbeeld
BELGA

Vlaamse Jeugdraad: "Absurd dat binnenactiviteiten wel kunnen tijdens verlengingsweek, maar niet tijdens vakantie zelf"

De Vlaamse Jeugdraad is teleurgesteld dat er voorlopig geen bijsturing komt van de coronamaatregelen. Met de huidige regels mogen er op sport na geen jeugdactiviteiten binnen plaatsvinden. Ten vroegste op 20 december komt er een bijsturing, maar voor de vele kampen en activiteiten in kerstvakantie is dat te laat. "We vrezen dat kinderen letterlijk in de kou blijven staan."

Het Overlegcomité heeft eind vorige week beslist dat jeugdactiviteiten -op sport na- volledig buiten moeten plaatsvinden. Vandaag zat de jeugdsector samen met Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V), maar dat heeft weinig opgebracht. Vooral omdat de minister gebonden is door wat er -zonder hem- op het Overlegcomité is beslist.

"De maatregelen zijn wat ze zijn", zei Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) daarover tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement. Hij verwijst vooral naar het volgende Overlegcomité in de week van 20 december. Hij hoopt dat hij tegen dan meer gehoor krijgt voor zijn pleidooi voor meer consistente en coherente maatregelen. "Ik bepaal de agenda van het Overlegcomité niet", zegt de minister.

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) kan weinig meer dan de jeugdsector een hart onder de riem steken in deze tijden van corona.

Videospeler inladen...

Voor de jeugdsector komt die datum veel te laat. Wellicht zullen er heel wat geplande activiteiten in de kerstvakantie geschrapt worden. "Alles wat al georganiseerd is moet bijgestuurd worden, dat gaat niet op vijf dagen tijd", zegt Franka Foré jeugdwerkadviseur bij de Vlaamse Jeugdraad in een reactie aan VRT NWS. "We werken met  vrijwilligers en medewerkers die al anderhalf jaar aan het plannen en herplannen zijn. De rek is er af."

We vrezen dat kinderen en jongeren zo letterlijk in de kou zullen blijven staan

Opmerkelijk is dat er voor kinderopvang in de week voor de kerstvakantie wél een uitzondering wordt gemaakt. "Tijdens de verlengingsweek van de kerstvakantie mogen lokale besturen noodopvang organiseren waarbij binnenactiviteiten wel mogelijk zijn", zegt Foré. "De twee weken daarna zou dat voor het jeugdwerk niet kunnen. Dat maakt het helemaal absurd. We vrezen dat kinderen en jongeren zo letterlijk in de kou zullen blijven staan."

"Grijp nu in opdat we niet op een dramatische kerstvakantie afstevenen", twittert ook Amir Bachrouri, de voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad:

Meest gelezen