Jonas Roosens

8 vrouwen en 4 mannen: zij zullen oordelen over schuld Steve Bakelmans in het proces over de moord op Julie Van Espen 

Acht vrouwen en vier mannen zullen in de volksjury zitten op het proces over de verkrachting en moord op Julie Van Espen, nu 2,5 jaar geleden. Zij zullen moeten oordelen over de schuld van Steve Bakelmans, die de feiten bekende. Maandag begint het proces echt. "Het is tijd voor de familie, het moet nu gebeuren", vertelt hun advocaat John Maes. 

Lang haar, een jeans en een blauwe vest. Het is iets na 14 uur wanneer Steve Bakelmans de rechtszaal binnengeleid wordt, geflankeerd door agenten. “Ik ben Steve Bakelmans, 41 jaar", antwoordt hij kort op de vragen van de voorzitter aan het begin van de zitting. "Ik ben kok, en ik verblijf momenteel in de gevangenis van Antwerpen."

Bekijk hier hoe het proces begon

Videospeler inladen...

Vandaag wordt hier in het Antwerpse Vlinderpaleis beslist wie er allemaal in de jury zal zitten. “Ik kan me voorstellen dat een aantal mensen hier liever niet zouden zijn”, benadrukt de voorzitter. “Maar het is uw plicht als burger.” 

Ik kan me voorstellen dat een aantal mensen hier liever niet zouden zijn

Voorzitter van het hof

Het is ook het enige dat er vandaag gebeurt. In totaal zijn er 90 mensen opgeroepen als kandidaat-juryleden, daarvan vielen nog voor de start een dertigtal af - om medische, persoonlijke of professionele redenen. Uiteindelijk worden er acht vrouwen en vier mannen uitgeloot. Nog een vier anderen vormen de reservejury, mocht iemand uitvallen. 

In totaal kwamen hier vandaag 60 kandidaat-juryleden

Hoe wordt zo'n jury eigenlijk samengesteld?

Een voor een worden de namen van de kandidaat-juryleden afgeroepen. Alle namen worden in een urne gestopt. De voorzitter grabbelt vervolgens elke keer een papiertje met een naam op. Zo beland je in de jury. Maar zowel het openbaar ministerie als de verdediging mogen een aantal mensen wraken. Zonder een reden op te (moeten) geven, mogen ze elk dus 8 mensen weigeren in de jury. "Het gaat vaak om kleine details", benadrukt de voorzitter. "Geslacht, leeftijd, beroep. U hoeft dat niet persoonlijk te nemen", benadrukt de voorzitter. 

Zo gaat het door, tot er uiteindelijk 12 mensen uitgeloot zijn. 

Nadat de jury samengesteld is, moeten ze nog alle 16 zweren - met de hand omhoog - dat ze onpartijdig zullen oordelen. Ze mogen gedurende het proces ook niet communiceren over de gang van zaken. 

De familie kijkt er niet naar uit, maar het moet nu gebeuren. Het is tijd

John Maes - advocaat nabestaanden Julie

Maandag zal het proces dan echt inhoudelijk van start gaan. "En dat is tijd voor de familie", vertelt hun advocaat John Maes. "Het is niet dat ze ernaar uitkijken, maar het moet gebeuren." De mama, broer en zus van Julie zullen niet aanwezig zijn. "De confrontatie is te moeilijk. Het is het geheel, het verhaal dat verteld zal worden, de confrontatie met de beschuldigde... De papa zal wel komen, en ook drie vriendinnen van Julie zullen komen, als vertegenwoordiging van de grote groep vrienden die haar gekend hebben." Hoe het nu gaat met de familie? "Die mensen hebben hun kind verloren, eigenlijk kan je daar niet veel meer over zeggen."

Hoe zit de zaak-Julie Van Espen weer in elkaar? We maakten een overzicht:

Videospeler inladen...

Het is wel nog niet duidelijk of het proces achter gesloten deuren zal zijn of niet. De rechter zal maandag oordelen wat het zwaarste doorweegt, het belang van de openbaarheid of de wens van de ouders dat niet alle gruwelijke details naar buiten komen. 

De grote vraag is nu of de rechtbank effectief zal ingaan op het verzoek. Sowieso is dat heel uitzondelijk. Af en toe gebeurt het dat bepaalde delen van een proces achter gesloten deuren plaatsvinden, als het bijvoorbeeld over heel gruwelijke of expliciete beelden gaat. In het verleden - in de jaren 90 - is het nog maar één keer voorgekomen dat een volledig proces achter gesloten deuren gehouden wordt. 

Wij vinden dat de integriteit van het slachtoffer zwaarder doorweegt dan de openbaarheid

Peter Huyghe - vader vriend Julie

"Wij vinden dat de integriteit van het slachtoffer zwaarder doorweegt dan de openbaarheid", vertelt Peter Huyghe, vader van de vriend van Julie Van Espen. Hij heeft tot de dag van vandaag een nauwe band met de familie, die altijd heeft gehamerd op die sereniteit. "Over de zaak zullen we niks zeggen. We willen ons focussen op de positieve dingen, niet op de negatieve."

Of het nu achter gesloten deuren plaatsvindt of niet, Huyghe zal sowieso aanwezig zijn. "Het heeft lang genoeg geduurd, het is tijd dat het achter de rug is. 2,5 jaar is lang", zucht hij. Schrik voor wat hij te horen zal krijgen, heeft hij niet. Hij kent het dossier. Maar beelden wil hij onder geen beding zien. "Dan ga ik naar buiten, ik wil niks zien."

Meest gelezen