Newscast

Ontbijtgranenproducent Kellogg's ontslaat 1.400 stakers na strijd van 2 maanden

De Kellogg Company, de grootste producent van ontbijtgranen in de Verenigde Staten, heeft 1.400 werknemers ontslagen. Die werknemers waren sinds begin oktober aan het staken voor betere arbeidsomstandigheden. Ze eisten onder meer een loonsverhoging en betere pensioensvoorzieningen, omdat ze meer dan 80 uur per week moesten werken.

Even terug naar begin oktober, de start van een bittere strijd tussen de Amerikaanse ontbijtgranengigant Kellogg's en de vakbond. 1.400 werknemers gingen in staking, omdat ze enorm lange uren moesten kloppen en slecht behandeld werden, terwijl ze de fabrieken tijdens de pandemie draaiende hebben gehouden. 

"Nog maar een jaar geleden werden we helden genoemd, omdat we doorwerkten tijdens coronapandemie, 7 dagen per week en 16 uur per dag", zegt vakbondsleider Trevor Bidelman, wiens familie al 4 generaties voor Kellogg's werkt, tegen NOS. "Nu zijn we blijkbaar geen helden meer."

Stakende werknemers van Kellogg's in Amerika

Ze wilden ook betere pensioenvoorzieningen en dat de directie afstapte van het tweeledig beloningssysteem. Dat systeem zorgt ervoor dat nieuwe werknemers in de fabrieken minder loon en voordelen krijgen dan degenen die er al langer werken. 

"Vaak 100 tot 130 dagen aan een stuk"

Het is niet ongewoon dat het fabriekspersoneel bij Kellogg's 7 dagen per week werkt. Ze mogen volgens Bidelman ook geen vrije dagen nemen. "We hebben geen weekend, soms werken we 100 tot 130 dagen aan een stuk", vertelt hij tegen NOS. "De machines hier draaien 28 dagen en worden daarna 3 dagen stilgezet om schoongemaakt te worden. Ze behandelen ons dus slechter dan hun machines."

Vorige week kwamen beide partijen nog tot een voorlopig akkoord. Kellogg's was bereid de werknemers een jaarlijkse loonsverhoging van 3 procent te geven. Die verhoging zou gelden voor 5 jaar. Uiteindelijk werd deze toegeving afgewezen door een "overgrote meerderheid van het personeel". "De werknemers hebben gesproken, de staking gaat verder", klonk het bij de vakbonden op Twitter.

Tijd voor ontslag

Nu heeft Kellogg's beslist om de 1.400 stakende werknemers de laan uit te sturen. Het gaat over medewerkers van graanfabrieken in de Amerikaanse steden Lancaster, Memphis en Battle Creek. "Dit is niet waar we op uit waren, maar we moeten nu stappen zetten om de continuïteit te waarborgen", zegt Chris Hood, CEO van Kellogg's in Noord Amerika, tegen NOS. "We zijn het aan onze klanten verplicht om de granen te blijven leveren die ze kennen en waar ze van houden."

We zijn het aan onze klanten verplicht om hun geliefde ontbijtgranen te blijven leveren

Chris Hood, CEO Kellogg North America

De afgelopen 2 maanden werden de fabrieken draaiende gehouden door managers en door tijdelijk personeel in te zetten. 

Stakende werknemers van Kellogg's in Amerika

Het wordt een grote opdracht voor Kellogg's om de ontslagen medewerkers te vervangen. In Amerika staan er een recordaantal vacatures open en er komt niet veel reactie op. Het is ook lastig om personeel te vinden omdat fabrieksbanen heel onregelmatige werkuren hebben en vaak slecht betaald zijn. 

Meest gelezen