Lege agenda’s bij Limburgse kappers: “Zonder steunmaatregelen zullen er ontslagen vallen”

De eindejaarperiode is voor kappers een van de drukste periodes van het jaar, maar dit jaar hebben kappers opvallend lege agenda’s, dat meldt Het Belang van Limburg. Mensen stellen hun kappersbezoek uit door de vele besmettingen of moeten hun afspraak afzeggen omdat ze in quarantaine zitten. Voor veel Limburgse kappers is dit de zoveelste klap door corona. 

Het is verdacht rustig in de Limburgse kapperszaken. Kappers merken dat steeds meer klanten hun kappersbezoek uitstellen uit vrees om besmet te worden. Anderen moeten hun afspraak noodgedwongen afzeggen omdat ze besmet zijn met het coronavirus of een hoog-risico contact hebben gehad. Hierdoor krijgen kappers 30 tot zelfs 50 procent minder klanten over de vloer.

Ik begrijp dat mensen op dit moment weinig perspectief hebben, maar ik verlies elke dag wel veel tijd en geld terwijl ik ook leningen moet kunnen afbetalen
Brigitte Catsberg, kapster bij Coiffure Actuelle in Maasmechelen

Beluister hier de getuigenis van kapper Kurt Turs aan Radio 2 Limburg:

Kapster Brigitte Catsberg van Coiffure Actuelle in Maasmechelen zit overdag regelmatig met haar vingers de draaien. “Elke dag zijn er wel klanten die hun afspraak annuleren”, zegt Catsberg. “Mensen verschuilen zich steeds meer achter het gedachtegoed: “We kunnen toch nergens naartoe, dus waarom zou ik naar de kapper moeten.” Ik begrijp dat mensen op dit moment weinig perspectief hebben, maar ik verlies elke dag wel veel tijd en geld terwijl ik ook leningen moet kunnen afbetalen.”

Ook kapper Kurt Turs van Barbershop Haircafé in Zonhoven merkt dat deze periode veel rustiger is dan andere jaren. “Ik merk dat mensen toch bang zijn om naar de kapper te gaan”, zegt Turs. “Als herensalon moeten de klanten hun masker afzetten als wij aan hun baard bezig zijn en dat schrikt sommige klanten precies af. Er wordt ook meer gekeken of we ons materiaal en onze handen goed ontsmetten. Gelukkig kan ik wel nog een tijdje verder op financieel vlak.”

Nood aan steun

Annick Tysiak van G&A Hair Fashion in Beringen maakt zich meer zorgen over de toekomst. “Er is totaal geen overrompeling zoals tijdens andere eindejaarperiodes’, zegt Tysiak. “We missen de helft van onze klanten en dat begint heel moeilijk te worden op financieel vlak. We hebben echt nood aan steunmaatregelen, want zonder maatregelen zullen er ontslagen vallen.”

Meest gelezen