Manuscript van "De kleine prins" volgend jaar voor het eerst tentoongesteld in Frankrijk

Het originele manuscript van "De kleine prins", het wereldberoemde moderne sprookje van de Franse schrijver Antoine de Saint Exupéry, zal volgend jaar voor het eerst in Frankrijk zelf te zien zijn. Antoine de Saint Excupery schreef het boek in 1942 toen hij in de Verenigde Staten verbleef. Tot nu toe is het manuscript nooit buiten de VS geweest. Van februari tot juni kan je het in Parijs gaan bewonderen in een grote tentoonstelling gewijd aan Antoine de Saint Exupéry en zijn universum.

"De kleine prins" is een van de beroemdste jeugdboeken ter wereld. De verteller, een piloot, maakt met zijn vliegtuig een noodlanding in de woestijn. Hij ontmoet er een kleine jongen, die zegt dat hij een kleine prins is die van een andere planeet komt. Stukje bij beetje vertelt de prins het verhaal van zijn leven aan de piloot. Het boek is doorspekt met filosofie, verwondering en idealisme, over thema's als liefde, geluk, vriendschap en trouw.

Auteur van "De kleine prins" is Antoine de Saint-Exupéry, een adellijke Fransman die schrijver en piloot was. Hij schreef "De kleine prins" toen hij in 1942 in de Verenigde Staten verbleef, in de stad New York. In het voorjaar van 1943 vertrok hij als piloot in opdracht van het Amerikaanse leger voor geheime verkenningsvluchten nabij Frankrijk, als voorbereiding op een invasie van de geallieerde troepen tijdens Wereldoorlog II. Hij verdween tijdens zijn laatste missie in 1944.

Voor zijn vertrek uit de VS had Antoine de Saint Exupéry het originele manuscript van "De kleine prins" aan een vriendin gegeven. Zij verkocht het in 1968 aan het Morgan Library & Museum in New York. Het manuscript van "De kleine prins" heeft de VS nooit verlaten en is sinds de verschijning van het boek dus nooit in Frankrijk zelf te zien geweest.

Manuscript van februari tot juni in Parijs

Volgend jaar, 80 jaar nadat Antoine de Saint Exupéry het verhaal van de prins en de piloot en de bijhorende prachtige tekeningen uit zijn pen toverde, komt daar verandering in. Van februari tot juni zal het manuscript tentoongesteld worden in het Musée des Arts Décoratifs (MAD), een museum gewijd aan decoratieve kunsten in een vleugel van het Louvre in de Franse hoofdstad Parijs.

Het Morgan Library & Museum leent het originele manuscript uit voor de expo "À la rencontre du Petit Prince" in het MAD van 17 februari tot 26 juni. Er zullen volgens het MAD meer dan 600 stukken te zien zijn, waaronder aquarellen, schetsen en tekeningen, maar ook foto's, gedichten, krantenknipsel en uittreksels van brieven van Antoine de Saint-Exupéry.

"De kleine prins" werd in 1943 in het Frans en in het Engels gepubliceerd. Pas in 1946 verscheen het in Frankrijk. Het is intussen in meer dan 300 talen vertaald, en daarmee is het het meest vertaalde boek ter wereld, met uitzondering van religieuze boeken. Wereldwijd zijn er meer dan 180 miljoen exemplaren van verkocht.

Volgend jaar ook expo in Brussel

Ook in ons land kan je volgend jaar een expo rond "De kleine prins" van Antoine de Saint Exupéry bezoeken. Van 25 februari tot 30 juni kan je in Paleis 2 van Brussels Expo terecht voor "Antoine de Saint Exupéry. De Kleine Prins tussen de Mensen", een onderdompeling in een poëtisch universum.

In de 1.500 m2 grote tentoonstelling kan je het personage en zijn droomwereld ontdekken door al je zintuigen te gebruiken. Het parcours is tegelijkertijd een ode aan Antoine de Saint Exupéry. De reizende tentoonstelling loopt momenteel nog in Lyon en trok daar al 130.000 bezoekers.

Meest gelezen