Tiental minderjarige migranten en vluchtelingen voor gesloten poort Klein Kasteeltje

Aan het Klein Kasteeltje in Brussel is vanmorgen een tiental niet-begeleide minderjarige vluchtelingen en migranten geweigerd omdat er voor hen geen opvangplaats meer gevonden kon worden. Dagelijks staan er mensen aan te schuiven om een opvangplaats te krijgen. Maar ze moeten de laatste weken vaak de nacht op straat doorbrengen omdat er te weinig plaats is in de asielopvang. Voor de minderjarigen wordt nu een oplossing gezocht door hulporganisaties.

Het tekort aan opvangplaatsen in de asielopvang kende vanmorgen een triest dieptepunt. Voor een tiental jongeren tussen 15 en 17 jaar bleef de poort van het Klein Kasteeltje dicht. Melanie Zonderman van het Platform Kinderen op de vlucht, getuigde op Twitter.

"Voor de eerste keer sinds de migratiecrisis van 2015 zullen niet-begeleide minderjarigen niet onthaald kunnen worden", meldde de Franstalige kinderrechtencommissaris Bernard De Vos aan persagentschap Belga. De Vos bezoekt regelmatig de site om mensen te ondersteunen die buiten aan het Klein Kasteeltje wachten.

"Het is een onaanvaardbare situatie, vooral omdat we al enkele dagen wisten dat het verder zou verslechteren. Als verdediger van de rechten van het kind is het ondraaglijk om dit te zien", voegt hij eraan toe.

Intussen wordt volop gezocht naar een noodoplossing voor de jongeren door hulporganisaties en Fedasil, het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers. 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) laat intussen weten dat hij opdracht heeft gegeven om minderjarigen voorrang te geven bij de toewijzing van een opvangplaats. Maar voorlopig lijkt Fedasil wel aan handen en voeten gebonden omdat die opvangplaatsen er dus voorlopig nog niet zijn.

"Ik zal er ook persoonlijk op toezien dat deze en andere jongeren niet op straat moeten slapen", stelt Mahdi in een reactie. Hij wijst er ook op dat er volop aan extra opvang wordt gewerkt. "Duizend plaatsen vorige maand, 400 deze week en 400 volgende week."  

Al blijft vraag dan wel of de nieuwe noodopvangcentra die nu geopend worden ook snel op volle capaciteit kunnen openen omdat er ook nog een grote vraag is naar personeel voor de opvangcentra.

Meest gelezen