Nederlandse regering koopt topwerk "De Vaandeldrager" van Rembrandt en trekt daar 150 miljoen voor uit

De Nederlandse Staat trekt 150 miljoen euro uit voor de aankoop van het schilderij "De Vaandeldrager" van Rembrandt. De huidige eigenaar, de Franse bankiersfamilie Rothschild, gaat akkoord met de verkoop.  Daarmee komt het topstuk naar Nederland. Enkel de Tweede Kamer moet het licht nog op groen zetten, maar dat lijkt een formaliteit. De Vereniging Rembrandt betaalt nog eens 15 miljoen en het Fonds Rijksmuseum 10 miljoen euro. Het schilderij uit 1636 wordt als een meesterwerk beschouwd en is verbonden met de geschiedenis van Nederland.

Nederland tast diep in de beurs en trekt 150 miljoen uit om "De Vaandeldrager" – een vroeg meesterwerk van Rembrandt – vanuit Frankrijk definitief naar Nederland terug te halen. 

De Vaandeldrager – eigenlijk een zelfportret van Rembrandt - maakt deel uit van de particuliere collectie van de Franse bankiersfamilie Rothschild. Die gaat akkoord met de verkoop, laat de Nederlandse minister van Cultuur Van Engelshoven weten.  

De Franse regering kondigde eerder aan dat ze afziet van een aankoop, en bereid is een exportlicentie af te geven. Het Rijksmuseum in Amsterdam liet daarop weten alles op alles te willen zetten om het schilderij te verkrijgen, maar niet over voldoende geld te beschikken.

Pas als het schilderij hier is gaan we juichen, maar het ziet er goed naar uit

Taco Dibbits, directeur Rijksmuseum Amsterdam

Nu blijkt dat het Nederlandse kabinet al een tijdje bezig was met de voorbereidingen. Afgelopen weekend zijn de fractievoorzitters in de Tweede Kamer in vertrouwen geïnformeerd over het voornemen om er 150 miljoen euro voor uit te trekken. Volgens een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Cultuur zou het voorstel in de Tweede Kamer op brede steun kunnen rekenen.

Ook de directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam Taco Dibbits had er al goede hoop op. Hij noemt het fantastisch dat de staat zich ervoor wil inzetten. "Maar we moeten eerst zien, dan geloven", zegt hij op de Nederlandse zender Radio 1. "Pas als het schilderij hier is gaan we juichen, maar het ziet er goed naar uit."

Geschiedenis van Nederland

Volgens het Nederlandse ministerie van Cultuur behoort "De Vaandeldrager" tot de absolute meesterwerken van Rembrandt en is het werk onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Nederland. 

Vaandeldragers liepen voor de troepen uit in de Tachtigjarige Oorlog, die leidde tot de geboorte van Nederland. Het werk wordt ook gezien als de artistieke doorbraak van Rembrandt richting zijn meesterwerk "De Nachtwacht" dat Rembrandt zes jaar later schilderde.

Lees verder onder de afbeelding:

De Nachtwacht, Rembrandt, 1642

Topstuk in privébezit

Rembrandt schilderde "De Vaandeldrager" in 1636. Het topstuk was eeuwenlang in particulier bezit, onder anderen van de koning van Engeland en sinds 1844 is het eigendom van de Franse bankiersfamilie Rothschild. 

In 2019 hing het stuk - het belangrijkste werk van Rembrandt dat nog in particuliere handen is - op een expositie in het Rijksmuseum. Toen werd de waarde geschat op 165 miljoen euro. De Vereniging Rembrandt draagt 15 miljoen euro bij, het Rijksmuseum Fonds 10 miljoen en de Nederlandse staat zal de resterende 150 miljoen neerleggen, waarvan 19 miljoen afkomstig is uit het museaal Aankoopfonds.

Staatszaak

Dezelfde familie Rothschild verkocht in 2015 Rembrandts dubbelportret van "Marten en Oopjen" aan de Nederlandse én de Franse staat. Toen was Nederland erg ontgoocheld dat het de stukken niet helemaal alleen kon verwerven. Voor beide landen ging het om een staatszaak.

Er kwamen toponderhandelingen op het scherp van de snee aan te pas tussen de ministers van Cultuur van Frankrijk en Nederland. Het dubbele huwelijksportret is nu om en om in beide landen te zien, hoofdzakelijk in het Louvre in Parijs en het Rijksmuseum in Amsterdam.

"Marten en Oopjen", dubbelportret van Rembrandt, 1634.

Meest gelezen