Laurie Dieffembacq

Opnieuw slachtoffer van zinloos geweld in Aalst, burgemeester betreurt houding parket

In Aalst is voor de derde keer in korte tijd een slachtoffer gevallen van zinloos geweld. Daarbij raakte een man voor  weken werkonbekwaam. De politie kon de dader snel oppakken, maar het parket liet hem terug gaan. Burgemeester Christoph D'Haese van Aalst reageert ontgoocheld: "Een paar uur later wordt die man terug vrijgelaten zonder dat hij de binnendeur van het kabinet van een onderzoeksrechter heeft gezien.  Dat baart mij zorgen."

Voor de derde keer in enkele maanden tijd  viel er in Aalst een slachtoffer van zinloos geweld. Een man van 49 uit Lede die aan het werk was in een woning in Aalst kreeg een woordenwisseling met twee mannen die de signalisatie aan de stelling van het huis vernielden. Aanvankelijk leek het bij verbaal geweld te blijven, maar een tijdje later kwamen beide mannen terug. Het slachtoffer kreeg een vuistslag in het gezicht waardoor hij een driedubbele kaakbeenbreuk opliep en verschillende weken werkonbekwaam is. 

Al het derde geval

De politie kon de daders snel oppakken, maar het parket liet hen terug gaan. Bij eerdere gevallen van zinloos geweld in Aalst vielen twee doden. Bij een eerste geval werd een man op straat door een groep daders aangevallen en kreeg verschillende trappen tegen het hoofd. Hij belandde in een coma en overleed later aan zijn verwondingen. In een tweede geval ontaardde een ruzie tussen enkele vrienden thuis. Een man werd in zijn appartement in elkaar geslagen. Ook hij belandde in een coma en overleed later.

Burgemeester Christoph D'Haese  (N-VA) van Aalst benadrukt dat de drie gevallen los staan van elkaar en dat er streng moet worden opgetreden: "Laat ons duidelijk zijn, elk geval van geweld in Aalst moet scherp veroordeeld worden en moet ook passend bestraft en gesanctioneerd worden. Het zijn drie onderscheiden gevallen. Eén dader wordt nog opgespoord. In het ander geval zijn twee verdachten in hechtenis geplaatst, en een derde zaak waarbij men iemand vrijuit heeft laten gaan."

Burgemeester Aalst misnoegd over houding parket

Vooral dat laatste stoort de burgemeester: "Ik besef ten volle dat het aan de onderzoeksrechter en de procureur is om te oordelen wanneer een aanhouding noodzakelijk is. Dat wordt dan beoordeeld door de raadkamer. Maar het is wel belangrijk dat we samenwerken in die zaak, want de openbare veiligheid en de openbare rust is toch wel in het gedrang wanneer we op korte tijd zo 3 incidenten hebben. Dat raakt een stad. Voor mij is het wel verwonderlijk dat iemand die op klaarlichte dag iemand anders zwaar toetakelt, dat die wordt opgepakt door onze politiediensten, maar dat die dan helaas enkele uren later wordt vrijgelaten zonder dat hij de binnendeur van het kabinet van een onderzoeksrechter heeft gezien.  Dat baart mij zorgen."

Een paar uur later wordt die man terug vrijgelaten zonder dat hij de binnendeur van het kabinet van een onderzoeksrechter heeft gezien.  Dat baart mij zorgen.

Burgemeester D'Haese pleit voor een nauwere samenwerking tussen politie, bestuur en gerecht. "Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de fysieke integriteit van mensen niet ernstig wordt genomen. Ik denk dat het belangrijk is dat de politionele en justitiële ketting zich sluit. Er moeten ook signalen gegeven worden dat die verruwing, die agressiviteit uit de maatschappij moet. Omstandigheden moeten altijd het voorwerp uitmaken van een uitvoerig gerechtelijk onderzoek, maar men moet ook met de mensen in dialoog gaan en proberen dat fenomeen een halt toe te roepen."

Meest gelezen