Alpsdake/Wikimedia Commons/cc BY-SA 4.0

Opvallend minder jonge zwanen gespot die komen overwinteren: "We vrezen dat het door de klimaatverandering komt"

Vogelspotters zien opmerkelijk minder jonge zwanen die bij ons komen overwinteren dit jaar. "We vermoeden dat het te maken heeft met de klimaatverandering. Als de moerassen waar ze leven, opdrogen, kunnen de wolven en vossen gemakkelijker tot bij de broedplaatsen geraken", vertelt Erik De Keersmaecker van Natuurpunt bij Radio 2 Antwerpen.

"Normaal zien we families zwanen die komen overwinteren, maar nu zien we enkel volwassen vogels. Dat is opvallend", zegt Erik De Keersmaecker van Natuurpunt. "We vermoeden dat het te maken heeft met de klimaatverandering. Als het warmer is, drogen de moerassen op waar ze leven, en dan kunnen de wolven en vossen gemakkelijker tot bij de broedplaatsen geraken."

Zeldzame witte zwaan in Wintam

De voorbije weken is er wel een bijzondere zwaan gespot op het Noordelijk Eiland in Wintam, bij Bornem. Dat is een natuurgebied tussen de Rupel en het Zeekanaal. "Het is een wilde, witte zwaan die vanuit Noorwegen of Rusland komt. In Nederland en België komen er maar enkele tientallen overwinteren, en een waarneming is zeldzaam", zegt De Keersmaecker. "De wilde zwaan is ongeveer even groot als de knobbelzwaan, die we hier het best kennen, maar ze heeft een snavel die voor een deel zwart en een deel geel is."

Elke eerste zaterdag van de maand organiseert Natuurpunt een vogelkijkwandeling op het Noordelijk eiland.

Meest gelezen