James Arthur Photography

Ouders doodgeboren tweeling in Gent willen DNA-staal nadat grafsteen plots verdwenen was

De Bulgaarse ouders van een doodgeboren tweeling stappen naar de rechter om te weten te komen wat er met het graf van hun kinderen is gebeurd. Hun advocaat Ercan Tok spant een kortgeding aan tegen de stad Gent. Een tijd geleden bezochten de ouders het graf en het bleek plots verdwenen te zijn. De verantwoordelijke van de Westerbegraafplaats en de groendienst zeiden dat de ouders al 10 jaar aan het verkeerde graf stonden, ook al stond er volgens de ouders een zelfgemaakte grafzerk.

De ouders van een doodgeboren tweeling in Gent bezochten al 10 jaar het graf van hun kinderen op de Westerbegraafplaats in Gent. Groot was hun verdriet toen bij hun laatste bezoek de grafsteen verdwenen bleek. De verantwoordelijke van de begraafplaats en de groendienst van de stad zeiden dat de ouders al die tijd aan het verkeerde graf moeten hebben gestaan. Nochtans had de grootvader van de kinderen zelf een persoonlijke grafsteen gemaakt, waardoor de ouders zeker zijn dat ze aan het juiste graf stonden. 

Kortgeding voor DNA-staal

Een andere piste volgens de stad kon zijn dat de concessie van 10 jaar was verlopen, maar ook dat kan niet, zegt advocaat Ercan Tok. De concessie zou betaald zijn tot 2030. De advocaat gaat nu in opdracht van de ouders verder en dient een kortgeding in tegen de stad om te weten te komen wat er is gebeurd. Hij vraagt een dna-staal aan van het graf.

Het dna moet dan gematcht worden met dat van de ouders om zeker te zijn dat het het juiste graf was
Advocaat Ercan Tok

"Mijn cliënten willen een deskundige aanstellen om een DNA-staalafname te nemen van de doodgeboren baby's. Dat moet dan gematcht worden met het genetisch materiaal van de ouders om te zien of de begraafplaats effectief de juiste is", legt advocaat Tok uit. Nu is het afwachten of de rechter ingaat op het verzoek. "Van zodra die het toelaat wordt er een deskundige aangesteld."

"Als we weten wie de deskundige is, kunnen we de ontgravingen laten doen", legt Tok uit. "De burgemeester moet dan ook nog wel toestemming geven, maar van zodra die dat doet kan het snel gaan. Dat zou binnen twee weken al kunnen plaatsvinden." De stad zelf onderzoekt ook de zaak.

Meest gelezen