Proces aanslagen Brussel start op 10 oktober volgend jaar: 10 terreurverdachten moeten zich verantwoorden

Het assisenproces rond de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en de metro in Brussel van 22 maart 2016 zal op 10 oktober volgend jaar van start gaan. Dat bevestigt het Brusselse hof van beroep. Tien terreurverdachten zullen er zich moeten verantwoorden voor hun betrokkenheid. 

Op 22 maart 2016 werd ook België opgeschrikt door bloedige aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het Brusselse metrostation Maalbeek. In totaal kwamen 32 mensen om het leven. Honderden anderen raakten gewond.

Bekijk hier een verslag in beeld van die dag:

Videospeler inladen...

De kamer van inbeschuldigingstelling besliste in september van dit jaar dat tien verdachten zich zullen moeten verantwoorden voor hun betrokkenheid bij die aanslagen. 

Onder hen Mohamed Abrini, "de man met het hoedje", die zijn tas vol explosieven achterliet op de luchthaven. Ook Osama Krayem, die zichzelf moest opblazen in metrostation Maalbeek, maar zich net als Abrini blijkbaar bedacht. Zijn rugzak vol explosieven spoelde hij door in een toilet.  

Andere bekende verdachten: Salah Abdeslam, Sofien Ayari en Ousama Atar. Abdeslam was al sinds de aanslagen van Parijs op de vlucht. Hij werd enkele dagen voor de aanslagen in ons land opgepakt, samen met Ayari. De twee worden ervan verdacht dat ze de aanslagen mee hebben voorbereid. Atar zou de aanslagen hebben aangestuurd vanuit Syrië. Hij zou daar intussen zijn omgekomen, maar omdat dat niet te controleren is, moet ook hij als vermoedelijk brein terechtstaan. 

Komen daarnaast nog voor: Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi, Hervé Bayingana Muhirwa, en de broers Smail en Ibrahim Farisi

Op maandag 12 september 2022 zal een voorbereidende zitting worden gehouden om de lijst van getuigen op te stellen die tijdens het proces zullen worden opgeroepen, zegt Laurence Massart, de eerste voorzitter van het hof van beroep in Brussel. "Die zitting zal worden geleid door de voorzitter van het hof van assisen, zonder bijzittende rechters maar met de betrokken partijen."

Op maandag 10 oktober 2022 om 9 uur wordt de jury samengesteld. De hoorzitting over de grond van de zaak begint op donderdag 13 oktober 2022 om 9 uur. Laurence Massart wordt de voorzitter van het hof van assisen tijdens het proces.

Het assisenproces zal plaatsvinden in de voormalige NAVO-gebouwen in Haren. Op die Justitia-site wordt nu volop gewerkt aan de bouw van een zittingszaal speciaal voor dit proces en aan verschillende zalen voor pers en publiek. Verwacht wordt dat de rechtszaak zo maar even negen maanden zou duren. 

Meest gelezen