Poverello Leuven bang voor de toekomst na mogelijk gesjoemel: "Dit gaat onze vereniging veel schade toebrengen"

De Leuvense afdeling van armoedeorganisatie Poverello reageert zwaar teleurgesteld op de mogelijke financiële wantoestanden binnen de vereniging. Volgens een onderzoek van twee journalisten voor RTBF en Knack zou de vzw Poverello ondanks een goed gevulde bankrekening en heel wat vastgoed in haar bezit, amper geld aan armen besteden.

Poverello is de grootste daklozenorganisatie van ons land en heeft 10 afdelingen in Vlaanderen, drie in Brussel en twee in Wallonië. Uit het onderzoek van de journalisten zou blijken dat de organisatie 50 miljoen euro aan vastgoed en 14 miljoen euro liquide middelen bezit. Maar die middelen zouden veel te weinig gebruikt worden om dakloze mensen en minderbedeelden te steunen. "We hadden al het gevoel dat er iets niet helemaal pluis was, maar van de omvang ervan hadden we geen idee", klinkt het bij Poverello Leuven. Hoewel de hoofdzetel van de vereniging alle lokale afdelingen heeft verboden om te reageren op de commotie, willen de vrijwilligers onze redactie toch graag te woord staan. "Wij zijn allemaal vrijwilligers en hebben geen zicht op jaarverslagen of wat er met het kapitaal van de vereniging gebeurt."

Beluister ook de getuigenis van Theo Vanparijs, hij was 30 jaar lang vrijwilliger bij Poverello Leuven.

Geld afstaan aan hoofdzetel

"Wij zijn zwaar teleurgesteld en voelen ons bedrogen. Dat het geld van al onze schenkers niet gebruikt wordt om arme mensen te helpen, doet ons pijn." De afdeling in Leuven klaagt ook aan dat ze op vraag van de hoofdzetel steeds meer moeten besparen en bovendien geld moeten afstaan. Zo hebben ze vijf jaar moeten wachten op een dringende verbouwingen van hun lokaal. Die werken zijn momenteel aan de gang. "De hoofdzetel heeft meermaals geld van onze rekening gehaald zonder toestemming. Geld dat we met lokale acties hebben ingezameld", aldus afdelingsverantwoordelijke Karine Vander Hulst. Als bewijs daarvan zouden er twee bankafschriften zijn voor transacties van in totaal 70.000 euro.

Alleen als het bestuur aftreedt en er een volledige doorlichting komt, kunnen er dingen veranderen

Poverello Leuven

De Leuvense vrijwilligers maken zich zorgen over de toekomst van hun vereniging. "Dit gaat ons ongetwijfeld veel schade toebrengen. Mensen die ons steunden zullen nu misschien afhaken. En wie weet worden wij wel ontslagen omdat we het probleem mee aankaarten", klinkt het. Maar de Leuvense afdeling is stellig: "Als er inderdaad wanbeleid is geweest of als er geld is verdwenen, dan moet het parket een onderzoek starten. Alleen als het bestuur aftreedt en er een volledige doorlichting komt, kunnen er dingen veranderen."

Via het advocatenbureau Jef Vermassen en partners laat directeur Van Eetvelde van Poverello aan Knack weten dat de beschuldigingen onterecht zijn. Voorlopig is er geen officieel onderzoek opgericht naar de mogelijke wantoestanden.

Meest gelezen