CNSA/Our Space

Speculaties over "vreemd kubusachtig object op de maan": wat is de "mysterieuze hut" precies? 

Een paar obelisken? Een centrum om te experimenteren met het coronavirus? Op sociale media wordt met een knipoog volop gespeculeerd over een vreemd object op de achterkant van de maan. Het "ding" is enkele dagen geleden op foto vastgelegd door de Chinese maanjeep Yutu 2, vanop een afstand van zo'n 80 meter, en ziet eruit als een grote kubus. De Chinezen hebben het, in afwachting van verder onderzoek, de "mystery hut" gedoopt.  

De Yutu 2 landde op de maan op 3 januari 2019 in het kader van het Chang'e 4-project, een van China's vorige maanmissies. De maanjeep werd uitgezet op de achterkant van de maan, een absolute primeur. 

Wetenschappers kijken uit naar wat de missie nog brengt, want van de achterkant van de maan - het stuk dat we nooit zien vanaf de aarde - is nog maar weinig geweten. De maanjeep beweegt zich voort in de Von Kármán-krater die zich 186 kilometer ver uitstrekt. 

Richting het "mysterie"

Enkele dagen geleden deed zich iets interessants voor: op een doorgestuurde foto was een mysterieus object te zien op de horizon. Het bevindt zich op ongeveer 80 meter van het voertuigje. Chinese onderzoekers hebben het op Our Space de naam "mysterieuze hut" gegeven, veeleer een werknaam dan iets wat de lading echt dekt. 

Wetenschappers hebben een grote interesse in het object, en niet enkel zij: op sociale media wordt al volop gespeculeerd over wat het zou kunnen zijn. De Yutu 2 probeert er zich de komende tijd verder naartoe te bewegen, maar dat kan 2 tot 3 maan-dagen (2 tot 3 maanden op aarde) in beslag nemen en de jeep moet daarbij kraters en andere mogelijke moeilijkheden ontwijken. 

Ruimteafval dat de Amerikanen hebben achtergelaten

Een bezoeker op sociale media

Maar intussen kunnen de speculaties dus vlot rondgaan op - vooral Chinese - sociale media. Mensen hadden het al over "een koppel obelisken", "ruimteafval dat door de Amerikanen is achtergelaten", "een testsite voor het coronavirus" of "het huis van buitenaardse wezens". Nog iemand anders hield het met een grote knipoog op een hamer en sikkel, de symbolen van de communistische partij. 

Volgens wetenschappers is de verklaring wellicht iets minder "avontuurlijk": het zou kunnen gaan om een grote rots die er is achtergebleven na een ruimtebotsing. 

China heeft zich volop gemengd in de ruimtewedloop én heeft de laatste jaren ook volop ingezet op maanmissies. De Chang'e 4-missie was de eerste ooit die landde op de achterkant van de maan, en zoals de naam doet vermoeden, China's vierde maanmissie.

Tijdens de derde had Peking al een maanjeep ingezet op de voorkant van de maan, de Yutu 1. Intussen hebben de Chinezen er al een vijfde missie bij gedaan: de Chang'e 5 werd een jaar geleden gelanceerd met als doel stukjes rots van de maanbodem te halen om ze terug te brengen naar de aarde voor onderzoek. 

De Yutu 2 landde bijna 3 jaar geleden op de achterkant van de maan.

Meest gelezen