Stad Leuven voorziet kindernoodopvang tijdens extra week kerstvakantie

Nu de kerstvakantie met een week wordt uitgebreid, moeten ouders plots extra opvang voorzien voor hun kinderen. De stad Leuven heeft al laten weten om daarbij te helpen. Zo zal ze opvang voorzien op één centrale locatie in de stad. Maar ook daarnaast zijn er initiatieven van buurthuizen en de studenten van de KU Leuven. 

Vorige week besliste het Overlegcomité om de kerstvakantie drie weken te laten duren. Dat betekent concreet dat ze al begint op maandag 20 december. Een week vroeger zodat de coronabesmettingen op scholen kunnen dalen. Alleen, voor heel wat ouders is dat een probleem. Zij moeten plots opvang vinden voor die extra week. De stad Leuven beslist daarom om extra kinderopvang te voorzien. 

Schepen van Onderwijs Lalynn Wadera (Vooruit): "We gaan die opvang op één centrale locatie organiseren in de stad, namelijk in de Stedelijke Kleuter- en Basisschool. Alle kinderen van ouders die niet kunnen thuiswerken, zijn welkom. In totaal zullen er een hondertal plaatsen zijn. Dat zou uit ervaring genoeg moeten zijn. We vertrouwen er echt op dat ouders hier enkel gebruik van maken als ze geen opvang vinden of geen verlof kunnen nemen."

Veilig?

Een hondertal kinderen samenzetten, is dat in tijden van vele coronabesmettingen wel een goed idee? Schepen van Zorg en Welzijn Bieken Verlinden (Vooruit) legt uit dat alle veiligheidsmaatretelen worden genomen. "Om de besmettingen zo goed mogelijk te vermijden, vormen we zo veel mogelijk vaste bubbels. De kinderen doen alle activiteiten in vaste groepjes van 20. Tijdens de voor- en naopvang en in de middagpauzes is dat niet mogelijk, maar blijven ze buiten." 

Ook andere initiatieven

Daarnaast worden er in de stad ook nog andere initiatieven genomen. Verschillende scholen voorzien hun eigen opvang, er zijn buurthuizen die de deuren openen en de studenten van de KU Leuven wordt opgeroepen om te babysitten op de kinderen van zorgpersoneel. 

Wie zicht wil inschijven voor de opvang van de stad, kan vanaf 8 december om 16 uur terecht op deze website

 

Meest gelezen