BEKIJK - Leerlingen Gentse school leggen examens af in 't Kuipke: "Ik kan me beter concentreren"

341 leerlingen van Atheneum De Wingerd in Gent leggen hun kerstaxamens dit jaar af in het epicentrum van de Gentse Zesdaagse: het Kuipke. En dat bevalt de studenten bijzonder goed: "Het is hier warmer dan op school, we zitten veilig op afstand van elkaar en hoeven ons mondmasker niet te dragen."

Studeren in tijden van corona is al niet gemakkelijk, laat staan examens op een coronaveilige manier organiseren. Maar de stad Gent wil daaraan meewerken door leerlingen en studenten op een andere plek hun examens te laten afleggen dan gewoon op school. Zoals in het Kuipke in Gent. En daar zijn de leerlingen van het Freinetatheneum De Wingerd heel enthousiast over: "Het is eens iets anders", zegt een leerling.

"Het is wel effe schrikken wanneer je beseft dat je hier zit", klinkt het in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Middenplein en aparte lokalen

Het middenplein, waar normaal gezien wielrenners Mark Cavendish en Iljo Keisse het beste van zichzelf geven, staat nu vol met rijen schoolbanken. Ook opzij van het middenplein kan gezeten worden en er zijn lokalen waar examen kan afgelegd worden voor leerlingen die dit op een prikkelarme manier willen doen.

Bij ons op school zijn er vaak flikkerende en zoemende lichten, hier niet
Leerlinge Freinetatheneum De Wingerd in Gent

"Het is interessant om een nieuwe omgeving te hebben. Ook een fijne zaal want er is hier niet zoveel echo", zegt een leerlinge die aan de zijkant van de middenzaal zit. "Bij ons op school zijn er vaak flikkerende en zoemende lichten. Die piste en die tribunes zijn speciaal. Het is ook de eerste keer dat we hier met zoveel zitten. En zonder mondmasker, dat is wel heel fijn."

Veiligheidsgevoel groter

Een andere leerlinge zit niet in de middenzaal, maar in een apart lokaal. "Wij zitten met de vierdes apart en dan kan ik me beter concentreren. De verwarming maakte wel veel lawaai maar die hebben ze nu uitgezet." En het veiligheidsgevoel is er groter: "We zitten ver genoeg van elkaar hier, het is hier leuk."

Ik kan me beter concentreren zonder masker aan, en het dampt niet aan mijn bril
Leerling Freinetatheneum De Wingerd in Gent

Een leerling legt voor het eerst examen af en dan nog in zo'n speciale omgeving: "Het is hier warmer dan op school. Op school is er minder plaats en staan de ramen open voor de ventilatie waardoor het er koud is." Maar vooral het argument dat de mondmaskers afmogen tijdens het afleggen van het examen komt terug: "Ik kan me veel beter concentreren zonder het masker aan. En het dampt ook niet aan aan mijn bril."

De stad Gent liet in het verleden al leerlingen en studenten examen afleggen op andere plaatsen zoals in evenementenhal Flanders Expo.

Meest gelezen