Urine om wolven af te schrikken: “Als er toch een schaap wordt doodgebeten, weten we dat het niet werkt”

Natuurliefhebber Mario Vanvoorden uit Wellen is gestart met een proefproject om wolven af te schrikken. Vanvoorden test uit of wolven wegblijven van schapenweiden als de geur van urine en vuur rond het gebied wordt verspreid. Zo hoopt hij een oplossing te vinden om kleinvee te beschermen tegen de wolf.  

In Houthalen hangen er enkele witte doeken en zwarte reservoirs rond de schapenweiden. Mario Vanvoorden (53) uit Wellen test hier zijn proefproject om wolven weg te houden bij schapen. Hij gebruikt hiervoor de urine van mensen en grote wilde dieren waar wolven schrik van hebben. In plaats van elektrische omheiningen rond weiden te plaatsen, wil Vanvoorden de reukzin van wolven gebruiken om hen af te schrikken. Volgens Vanvoorden kan dit wel eens een oplossing zijn om ons vee te beschermen. “Wolven hebben een uitstekende reukzin. Door hier op in te spelen en geuren te verspreiden waar ze schrik van hebben, kunnen we de wolven bij de schapen weghouden." Mario Vanvoorden test zijn project uit rond verschillende weiden in Limburg. Hij volgt alles via zijn wildcamera’s op. “Als er binnenkort toch een schaap wordt doodgebeten, weten we dat het project niet werkt”, vertelt Mario Vanvoorden.

(Lees verder onder foto)

Niet alleen de geur van urine, maar ook de geur van vuur schrikt volgens Vanvoorden wolven af. “Dieren zijn heel bang van vuur. We verspreiden dus naast urine ook een brandgeur rond de weiden. Die geur maak ik door vuur te stoken en de as te verwerken tot een vloeibare stof die dan in de reservoirs en op de doeken wordt gegoten”, legt hij uit. Als echte dierenliefhebber hoopt Vanvoorden op deze manier een alternatief te kunnen bieden voor elektrische bedrading. 

Tijdelijke oplossing

Toch is deze methode volgens Joachim Mergeay van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) enkel een tijdelijke oplossing. Volgens Mergeay zal de wolf de geuren na een tijd gewoon worden. “Het is een idee dat op korte termijn zou kunnen werken. De geur kan even een verstoring van het gedrag van de wolf veroorzaken, maar op lange termijn is dit een twijfelachtige oplossing. Wolven zullen na een tijd door hebben dat er geen gevaar is, en dat ze wel door het gebied kunnen”, zegt Mergeay. 

(Lees verder onder de foto)

Het idee is ook niet nieuw. Volgens Joachim Mergeay blijkt uit eerdere studies dat gelijkaardige manieren enkel tijdelijk werken. “Er zijn studies geweest waarbij de urine van andere wolven werd gebruikt om een wolf te verjagen. Wolven durven namelijk niet snel in het territorium van een andere roedel gaan. Maar uit die studie bleek ook dat die methode na een jaar uitgewerkt was”, vertelt Mergeay. 

Meest gelezen