Van Euro 2021 tot Covid Safe Ticket: dit hebben we dit jaar opgezocht op Google

'Euro 2021' was het afgelopen jaar de populairste zoekterm op Google. Dat heeft de Amerikaanse technologiereus bekendgemaakt. 'Squid Game', de immens populaire Zuid-Koreaanse Netflixreeks en turnster Nina Derwael prijken ook helemaal bovenaan het lijstje van Google. Elk jaar maakt Google bekend wat de meest gezochte woorden zijn.

Als we naar de top 10 van de meest gebruikte zoektermen kijken, valt het meteen op dat 2021 jaar een sportjaar was. Naast 'Euro 2021' die officieel 'Euro 2020' heet, waren de Jupiler Pro League, de Olympische Spelen en de Tour de France bijzonder populair. Mensen waren ook heel benieuwd naar het weer. De zoekterm 'Het weer morgen' staat op de derde plaats. 

Uiteraard is corona in deze tijden nooit ver weg. Mensen gingen via Google op zoek naar QVAX en wilden weten hoe het Covid Safe Ticket werkt. Daarnaast gingen ze op 'MyHealthViewer' op zoek naar hun persoonlijke medische gegevens zoals bijvoorbeeld het vaccinatiebewijs. En omdat de vaccinatiecampagne dit jaar op volle toeren draaide, zochten we op Google naar een vaccinatiecentrum in de buurt.

Bij de sporters staat turnster Nina Derwael helemaal bovenaan het lijstje. Zij wordt gevolgd door wielrenner Wout van Aert, Naffi Thiam is de op twee na meest gezochte Belgische atleet. We zochten ook naar de Belgische Rode Duivels. De top 3 bestaat uit: Eden Hazard, Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne. Christian Eriksen, de Deense voetballer die tijdens een match van de Euro 2020 een hartaanval kreeg, is de meestgezochte buitenlandse voetballer. 

Turnster Nina Derwael met haar gouden medaille.

Toen de Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries in juli in Amsterdam werd vermoord, gebruikten mensen Google om meer over hem te weten te komen. Hij is de meest gezochte internationale persoonlijkheid. 

Peter R. de Vries is de meestgezochte internationale persoonlijkheid. 

En omdat ze veel in het nieuws komen, zoeken mensen ook naar politici. De top drie van de meest gezochte politici bestaat dan ook uit de federale excellenties Alexander De Croo (Open VLD), Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Annelies Verlinden (CD&V).

We gebruiken ook Google om ons te informeren. Zo staat de zoekterm 'Wat is een broodfokker?' (iemand die honden en katten kweekt om daarmee geld te verdienen, red.) helemaal bovenaan het lijstje van de hoe/wat-vragen. Mensen wilden ook weten wat 'woke' betekent.

Top 10 meest trending zoektermen

1. Euro 2021

2. Jupiler Pro League

3. Het weer morgen

4. Roland Garros 

5. QVAX

6. Covid Safe Ticket

7. Coronavirus

8. MyHealthViewer

9. Eurovision 2021

10. Jurgen Conings

Top 10 Belgische sporters

1. Nina Derwael

2. Wout Van Aert

3. Naffi Thiam

4. Alexander Hendrickx

5. Dixie Dansercoer

6. David Goffin

7. Elise Mertens 

8. Jolien Verschueren

9. Remco Evenepoel

10. Noor Vits

Top 10 Rode Duivels

1. Eden Hazard

2. Romelu Lukaku

3. Kevin De Bruyne

4. Thibaut Courtois

5. Dries Mertens

6. Axel Witsel

7. Youri Thielemans

8. Thorgan Hazard

9. Yannic Carrasco

10. Thomas Meunier

Top 10 'Wat is'?

1. Wat is een broodfokker?

2. Wat is Woke?

3. Wat is PFOS?

4. Wat is gaybashing?

5. Wat is een antigeentest?

6. Cenosillicafobie, wat is dat?

7. Wat is een racist?

8. Wat is bitcoin?

9. Wat is een PCR-test?

10. Wat is itsme?

Klik hier voor het volledige overzicht.

Meest gelezen