Verschillende schoolpoorten in Genk werden vanochtend geblokkeerd met kettingen: "Kinderen waren angstig"

In Genk vergrendelden onbekenden verschillende schoolpoorten met sloten en kettingen. Onder meer in Freinetschool On the Move, Mater Dei en in de Schom moesten de kettingen doorgezaagd worden voor de leerkrachten en kinderen naar binnen konden. "Het was erg schrikken voor de leerlingen, zeker zo vroeg in de ochtend", klinkt het.  

Het waren de opvangbegeleiders die om kwart voor zeven voor de schoolpoort van Freinetschool On the Move stonden en kettingen en sloten rond de toegangspoorten ontdekten. "Ze belden me op en ik heb dadelijk contact opgenomen met andere scholen in de buurt en daar bleek hetzelfde gebeurd", vertelt directeur Carmen Janssen. "De directeur van de Schom was begonnen met de kettingen over te slijpen en is ons nadien komen helpen." In de Freinetschool werden 3 poorten volledig geblokkeerd met kettingen en sloten. 

Het was om 7 uur ook nog heel donker en veel kinderen vreesden dat er iemand in de school zat

Carmen Janssen, directeur Freinetschool On the Move

Terwijl de kettingen van de poorten werden gehaald, stonden verschillende kinderen in de kou te wachten. "Sommige ouders moesten starten met werken en namen hun kinderen terug mee naar huis. Alle kinderen die de school zo op slot hebben gezien, waren erg onder de indruk", zegt Janssen. "Het was om 7 uur ook nog heel donker en veel kinderen vreesden dat er iemand in de school zat." 

Onbekenden

Toen de poorten weer open konden, werden alle kinderen getroost en gingen de opvangbelegeiders samen met de kinderen de school binnen. "De politie vertelde me dat we niet de enige school waren waar dit was gebeurd', aldus Janssen. "Ze gaan de meldingen bundelen en verder bekijken wie achter de actie zit." 

Het is nog onduidelijk wie de scholen blokkeerde of waarom, maar de politie kon wel al meegeven dat het niet gaat over strafrechtelijke feiten, dus dat de schuldigen niet kunnen vervolgd worden.  De reden voor de blokkering zou iets met de mondmaskerplicht voor kinderen vanaf 6 jaar te maken kunnnen hebben, maar dat is nog niet zeker. 

Meest gelezen