In West-Vlaanderen zorgde de novemberregen voor wateroverlast. Voor het grondwaterpeil was ze echter goed nieuws.

Vlaams grondwaterpeil staat er goed voor, met dank aan late novemberregen

Aan 89 procent van de Vlaamse meetpunten staat het grondwater op dit moment normaal tot zeer hoog. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij. En dat is goed nieuws. Onze watervoorraad doet het veel beter dan in dezelfde periode vorig jaar.

De maand november eindigde dit jaar kletsnat. En dat liet zich voelen in de Vlaamse watervoorraden. Uit het maandelijkse rapport dat de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) opstelt over de toestand van het grondwater, blijkt dat het peil op 64 procent van de meetpunten gestegen is in november. 

89 procent van de meetpunten heeft daardoor een normale tot (zeer) hoge waterstand voor de tijd van het jaar. Slechts aan 11 procent van de meetpunten staat het grondwater laag. We staan er daardoor beter voor dan vorig jaar. In december 2020 stond het grondwaterpeil nog op 83 procent van de meetpunten laag.

Het weer laat zich moeilijk voorspellen. Een paar maanden droogte kan de situatie meteen doen omslaan

Katrien Smet (VMM)

Op zich is het de normale gang van zaken dat het grondwater aangevuld wordt in de herfst en de winter. Van oktober tot maart regent het nu eenmaal meer en nemen planten minder water op. Toch was november op maandbasis droger dan normaal. Het KMI noteerde 33,5 mm neerslag in Ukkel, terwijl dat normaal 76,20 mm is. Het is een van de drie laagste metingen sinds 1991. De minste neerslag viel in het oosten van Vlaanderen; West-Vlaanderen was dan weer het natste punt.

Heel uitzonderlijk is de situatie niet, zegt Katrien Smet van de VMM, maar we gaan wel met een gunstige uitgangspositie het nieuwe jaar in. “In vergelijking met december vorig jaar is het grondwater veel sterker aangevuld.”

Meevaller

Het blijft wel opletten geblazen voor droge periodes in de lente of zomer. Zelfs met de huidige hoge grondwaterstanden kan de situatie al na enkele droge maanden omslaan, waarschuwt Smet. “Het weer laat zich moeilijk voorspellen. En Vlaanderen is een kleine regio die over vrij weinig water beschikt, waardoor we heel gevoelig zijn voor droogte. Er is veel verharde oppervlakte.”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir noemt het “goede tijden voor ons grondwater”, maar ze zegt niet op meevallers zoals deze te rekenen. “Op het terrein rollen we verder de Blue Deal uit, waarmee we water structureel opnieuw alle ruimte geven om in de bodem te infiltreren en ons grondwater aan te vullen. Zo kunnen we daarvan profiteren tijdens langdurige periodes zonder regenval.”

Meest gelezen