Nicolas Maeterlinck

Vogelgriep vastgesteld in twee pluimveebedrijven, in Alveringem en Ravels

In twee pluimveebedrijven in Alveringem (West-Vlaanderen) en Ravels (Antwerpen) is vogelgriep vastgesteld. Het aanwezige pluimvee moet er geruimd worden. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

In twee pluimveebedrijven, in het West-Vlaamse Alveringem en het Antwerpse Ravels, is vogelgriep vastgesteld. In Alveringem waren reeds extra maatregelen van kracht, omdat er dit weekend een hoog pathogene variant van het vogelgriepvirus vastgesteld was bij een commercieel bedrijf in de nabijgelegen Franse gemeente Winnezeele. 

In Alveringem zou het over een bedrijf gaan waar tot 20.000 dieren op stal staan, die zouden dus allemaal geruimd moeten worden. "Het FAVV heeft mij vandaag gebeld met het nieuws, ik wacht nu op de uitslag of het over een hoog pathogene of laag pathogene variant van het virus gaat, want dat heeft invloed op de maatregelen", zegt burgemeester van Alveringem Gerard Lieooghe op Radio 2 West-Vlaanderen.

Algemene maatregelen

Al sinds 15 november geldt er een ophokplicht van pluimvee door vogelgriep. Kippen en vogels moeten afschermd worden met netten of in een hok worden opgesloten. Vogelgriep is niet gevaarlijk voor de mens. Eieren en gevogelte kunnen ook zonder probleem gegeten worden. 

Meest gelezen