Radio 2

Zeldzame walrustand gevonden op strand in Knokke-Heist

Een amateur-paleontoloog deed op het strand van Knokke-Heist een unieke ontdekking. Hij vond er vorige week een fossiele tand van een walrus, het derde exemplaar ooit gevonden op een Belgisch strand. 

Recent nog werd een walrussenkerkhof ontdekt voor de kust van Zeebrugge. Nederlandse vissers hadden ter hoogte van vaargeul "Het Scheur" een grote vindplaats aangetroffen met beenderen van lang verdwenen zoogdieren. Vooral de aanwezigheid van walrusresten viel op. De tand, die in Knokke-Heist is gevonden, komt mogelijk van daar. Walrussen leefden voor de piek van de laatste IJstijd in de Noordzee. In die tijd waren de temperaturen er laag genoeg voor de walrus en was er ook voldoende voedsel voor hen aanwezig.

Vorige vondsten

Er werd al eens een tandfragment van een walrus gevonden aan de Belgische kust in 1993 in Zeebrugge. Die belandde uiteindelijk in een privé-collectie. De tweede keer gebeurde dit op het strand van Mariakerke bij Oostende, maar nu werd dit tandfragment van een walrus gevonden op het strand van Knokke-Heist. 

Toch geen nijlpaard

Fossielenzoeker Filip Vandenbruwane die de nieuwste ontdekking deed, besefte eerst niet goed wat hij in handen had. “Ter hoogte van een deels verdwenen zandkasteel merkte ik een benen voorwerp op. Ik zag onmiddellijk dat dit geen alledaagse vondst was en dacht aanvankelijk aan de tand van een nijlpaard. Maar verdere navraag bij het Vlaams Instituut voor de Zee en bij Nederlandse topexperten zorgde al snel voor verduidelijking. Ik was de gelukkige vinder van een tand van een lang geleden gestorven walrus”. 

Meest gelezen